ColumnDs. Willemien LammersNieuws

Column: ‘Eigenwijze aardappels’ door Ds. Willemien Lammers

Wij Nederlanders zijn, om het maar eens wat direct te zeggen, eigenwijze aardappels. Allemaal. Collectief. En we jutten elkaar ook nog op. “Dát bepaal ik zelf wel!” Het ligt ons in de mond bestorven.

En ik weet waar ik het over heb. Want ik ben er zelf ook één. Zo’n eigenwijze aardappel. Ik heb ook overal een mening over. En die steek ik niet onder stoelen of banken. Ik laat me goed horen. Sterker nog: ik vond dat vroeger altijd een goede zaak. Maak van je hart geen moordkuil. Eerlijkheid duurt het langst. Enzovoort. En ik vond ook altijd dat je je hersens niet hebt gekregen om in standje sudderen door het leven te gaan. Zoek de informatie maar op en denk zelf eens goed na. Dat is beter.

Tenminste, dat dacht ik. Maar nu weet ik het niet zo goed meer. Zijn we niet een beetje doorgeschoten?

Deze week, in het AD, een meneer die zich ernstig beklaagde over de politie. Een motor-agent zou zomaar vanuit het niets het conflict hebben gezocht. “Dat dat zo maar kón, in Nederland! Die agent moest bestraft!” Ik schrok er van. Wat was er wel niet gebeurd? Nou: dit: die motoragent moest voor een veiligheidsescorte een kruispunt leegmaken. De man stond op het kruispunt stil. Hij wilde linksaf. De motoragent zei: “Rijden, nu. Rechtsaf.” Tja, dat kruispunt moest nu eenmaal leeg. Maar de man had geweigerd. Het raampje open gedraaid. Was de discussie aangegaan. Nog een keer een aanwijzing van de politie: “Rijden!” Maar de man deed niet. En toen escaleerde de situatie. Was ietsje minder eigen mening hier niet nuttig geweest? Had de man zich niet een hoop ellende kunnen besparen door gewoon de aanwijzing van de politie op te volgen? We hebben toch allemaal voor ons rijbewijs geleerd dat moet? Staat gewoon in de wet, hoor. Altijd maar die discussie…

En trouwens, nu ik het over de krant heb. In het Noordhollands Dagblad stond, alwéér, een verhaal over mensen die zich niet willen laten vaccineren en die zich niet willen laten testen en die alle maatregelen belachelijk vinden. En ik moest er diep van zuchten. Begrijp me niet verkeerd: je bepaalt het zelf. Vaccineren of niet: het is je eigen keuze. Maar als je zélf die keuze maakt, dan zijn de consequenties toch ook voor jou? Waarom moet de hele wereld zich voegen naar jouw individuele mening? En er zijn er veel, hoor, die het écht niet met je eens zijn.

Ik moet zeggen: ik vind het ook wel raar dat de krant dergelijke mensen steeds weer opnieuw een podium biedt. Zo langzamerhand weet ik het wel. Ik zou zeggen: doe nou ook als krant eens niet zo eigenwijs. Schrijf eens over die 85% die zich wél heeft laten vaccineren.

Nee, ik vind ons collectief eigenwijze aardappels geworden. En daar heb ik een mening over. Ik vraag me af: wordt Nederland niet leuker als we ietsje pietsje minder eigenwijs zijn en ietsje pietsje meer naar elkaar luisteren?

Willemien Lammers

Laat meer zien
Back to top button