BedrijvennieuwsNieuws

Met welke producten kun je hout buiten behandelen?

Houten oppervlakken in de buitenlucht zijn er in allerlei soorten en maten. Hierbij kun je denken aan deuren en kozijnen, maar bijvoorbeeld ook schuttingen en tuinmeubelen. Dit hout dient van bescherming te worden voorzien, omdat het materiaal in de buitenlucht nu eenmaal te maken krijgt met vuil en diverse weersomstandigheden, waaronder neerslag en de Uv-straling van de zon. Deze omstandigheden zorgen er ook voor dat hout buiten vaker dan gemiddeld behandeld moet worden. Maar wat zijn je opties voor het behandelen van hout buiten? In deze blog bespreken we een aantal van de meest gekozen opties.

Hout behandelen met olie
Olie is één van de producten waar je voor kunt kiezen als je hout buiten wilt beschermen. Je kunt kiezen uit verschillende producten van een hoge kwaliteit, waaronder Hermadix Douglas Olie. Olie is de beste optie als je de natuurlijke uitstraling van het hout zo optimaal mogelijk wilt behouden. Olie kan ook binnen toegepast worden, bijvoorbeeld ter bescherming van meubels.

Olie is vooral geschikt voor zachthout. Bij hardhout trekt het product minder diep in de poriën. Dit zorgt ervoor dat de olie het hardhout minder goed van bescherming kan voorzien. Vocht en vuil worden hierdoor eerder een probleem. Tegelijkertijd zullen de meeste houten oppervlakken in je tuin van zachthout gemaakt zijn, waardoor je dus prima olie kunt gebruiken. Bovendien heb je voor hardere houtsoorten de optie om voor teakolie te kiezen. Olie kun je eenvoudig in meerdere lagen aanbrengen, maar het heeft wel als nadeel dat het een mindere mate van bescherming biedt in vergelijking met bijvoorbeeld beits.

Hout behandelen met buitenverf
Daarnaast heb je de optie om hout buiten te behandelen met buitenverf. Wat de beste buitenverf voor het houten oppervlak is, zal afhangen van welk hout je wilt gaan behandelen. Over het algemeen wordt afgeraden om een lak te gebruiken als je bijvoorbeeld tuinmeubelen, terrassen of schuttingen wilt behandelen. Lak sluit het hout af, waardoor het niet meer kan ademen. Dit zal op den duur leiden tot houtrot.

Tegelijkertijd is buitenverf wel de beste optie voor bijvoorbeeld deuren en kozijnen in de buitenlucht. Daarnaast kan het toegepast worden op geveltimmerwerk. Goede buitenverf producten zijn geschikt voor onderhoud tijdens alle seizoenen van het jaar. Ze behouden hun kleur en glans omdat ze van nature over een uitstekende buitenduurzaamheid beschikken. Buitenverf ziet er mooi uit en leidt tot een duurzaam eindresultaat.

Hout buiten behandelen met een beits
Ook beits is een populaire optie voor het behandelen van hout buiten. Het is geschikt voor allerlei toepassingen zoals schuttingen, vlonderplanken, terrassen, tuinhuisjes, schuren, tuinmeubels en meer. Er zijn verschillende varianten van dit product verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dekkende beits of een transparante beits, of iets ertussenin zoals een semi-transparante beits. Je hebt White Wash en Grey Wash beits. Ook qua glansgraad is van alles mogelijk, van mat tot hoogglans.

Veel bekende merken bieden hun eigen beits producten aan, waaronder Cetabever, Rambo, Tenco, Hermadix, Verfijn, Sigma en Sikkens. Als je op zoek bent naar de beste bescherming voor je hout buiten, dan is een beits de beste keuze. Er wordt bescherming geboden tegen neerslag en vuil, maar ook tegen de Uv-straling van de zon, schimmel, algen, verkleuring en slijtage. De natuurlijke look van het hout wordt geaccentueerd als je kiest voor een transparante beits. Een beits sluit de poriën van het hout niet af, waardoor het hout blijft ademen en vochtproblemen voorkomen worden. Het onderhouden van de laag beits is een fluitje van een cent.

Laat meer zien
Back to top button