GemeentenieuwsNieuws

75 jaar vrijheid in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Met tal van activiteiten vieren we in Hollands Kroon dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Met elkaar zijn we verantwoordelijk om vrijheid door te geven. In dit jaar is er op verschillende manieren aandacht voor het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van 75 jaar vrijheid:

Regionaal archief
In samenwerking met 4 en 5 mei verenigingen is een project met het Regionaal Archief opgestart. Er wordt een digitaal geschiedenislokaal gelanceerd met lokale en regionale verhalen en documenten. Bij het thema Tweede Wereldoorlog is geprobeerd alle facetten van de oorlog aan bod te laten komen. Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen. Er is bijvoorbeeld een bron over de onderwaterzetting van de Wieringermeer. De website wordt in de eerste plaats ingericht voor docenten en leerlingen, maar is voor iedereen te gebruiken.

Waar & wanneer: lancering website in april.
Meer informatie: www.geschiedenislokaalregionaalarchief.nl.

Herdenkingspalen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan veertig vliegtuigen neergestort in Hollands Kroon en het water om de gemeente. De bemanningsleden van deze vliegtuigen zijn om het leven gekomen, gevangen genomen, vermist of wisten te vluchten voor de vijand. Ter herinnering aan hen worden herdenkingspalen geplaatst en onthuld.

Waar & wanneer: op allerlei plekken in Hollands Kroon in 2019-2020.
Meer informatie: www.shhk.nl

Levenslicht
De gemeenteraad van Hollands Kroon wil aansluiten bij het landelijke initiatief Levenslicht. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden is een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.

Waar & wanneer: 27 januari, locatie wordt snel bekend gemaakt.
Meer informatie: www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid/programma/stilstaan.

Bloei FreedomFlame tulpen in het voorjaar
Fieldmarshal Bernard Law Montgomery sprak op 13 september 1948 bij het ontsteken van het vrijheidsvuur: ‘Laten we sterk zijn in de vastberadenheid om voor vrijheid en gerechtigheid te staan in een onrustige wereld.’ De FreedomFlame tulp staat symbool voor deze boodschap.

Waar & wanneer: op allerlei plekken in Hollands Kroon zullen de tulpen dit voorjaar bloeien.
Meer informatie: www.freedomflame.nl.

Beleefmonument Gat in de Dijk
In samenwerking met Staatsbosbeheer, de historische vereniging Wieringermeer en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ontwikkelt De Kop Werkt! een beleefmonument bij het Gat in de Dijk. Er komt een pad op de oude dijk, met aan het einde daarvan uitzicht op De Wielen en de fundering van een oude boerderij. Er komt op de locatie informatie beschikbaar over de historische plek en de plaatselijke natuur.

Waar: De Wielen, Noorderdijkweg, Wieringermeer.
Wanneer: 17 april is het precies 75 jaar geleden dat de dijk gesprongen is. De verwachting is dat het op die datum klaar is.

Catrinus Douma Plein
In Slootdorp krijgt lokale verzetsheld Catrinus Douma een eerbetoon op het parkeerterrein bij de kerk aan de Langeweg. Dit plein wordt omgedoopt tot Catrinus Douma Plein. Op een maquette staat straks te lezen hoe belangrijk zijn rol is geweest. Een passende plek, want tijdens de oorlog vergaderde het verzet in de consistorie van de kerk. Letterlijk onder het oog van de bezetter: in de toren hield een Duitse militair de wacht.

Waar & wanneer: Slootdorp, in april.

Vrijheids-express
Een reizende expositie over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid/onvrijheid, maar ook een ontmoetingsplaats en evenementenplatform. Dat is de Vrijheid-express, een initiatief waaraan nu volop wordt gewerkt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In Hollands Kroon zal in april een trailer rondrijden. De bedoeling is om in de trailers verhalen van mensen te vertellen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Samen met regionale musea en lokale comités wordt de trailer ingericht.

Waar & wanneer: op allerlei plekken in Hollands Kroon in april.
Meer informatie: www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid/programma/maand.

4 & 5 mei concerten
De Muziekvereniging Wieringerwaard organiseert op 4 mei een herdenking en op 5 mei de viering van 75 jaar vrijheid met een uniek festival. Beide zijn toegankelijk voor iedereen, waarbij samenkomen, muzikale talenten en culturele bewustwording centraal staan.

Waar & wanneer: 4 & 5 mei in Wieringerwaard.
Meer informatie: www.muziekverenigingwieringerwaard.nl.

Militair erfgoed
In samenwerking met Holland Boven Amsterdam en Visit Wadden worden vormen van herdenken van militair erfgoed ontwikkeld. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de Atlantikwall. De stelling van Den Oever wordt toegankelijk gemaakt voor publiek met informatie.

Waar & wanneer: Den Oever, 2023
Meer informatie: www.atlantikwall-wadden.nl/nl/bezoek/den-oever en www.shhk.nl.

Ondersteuning bij uw initiatief
Als u zelf iets wilt organiseren rondom het thema 75 jaar vrijheid en ondersteuning zoekt, heeft u de volgende mogelijkheden:

Staat uw initiatief nog niet in ons overzicht en wilt u dat wel? Mailt u dan naar vitaliteit@hollandskroon.nl wat u organiseert, waar en wanneer. Laat ons ook weten waar inwoners meer informatie kunnen vinden. We geven uw initiatief dan ook door voor gratis promotie op de website www.bezoekhollandskroon.nl.

Rond de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid heeft het vrijheidsfonds afspraken gemaakt met de provincie Noord-Holland, helaas worden er geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen. Informatie over financiële ondersteuning van Stichting Hollands Kroonse Uitdaging vindt u op hollandskroondaagtuit.nl Heeft u een idee voor de openbare ruimte van Hollands Kroon? Daarvoor kunt contact opnemen met Team Kernbeheer.

Laat meer zien
Back to top button