GemeentenieuwsNieuws

25 Eendenbroedkorven geplaatst in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – Samen met WBE (Wildbeheereenheid) Noordkop zijn er de afgelopen periode 25 eendenbroedkorven geplaatst. Dit is gedaan in Hippolytushoef, Anna Paulowna, Wieringerwaard, van Ewijcksluis en Breezand. Hiermee wordt er een steentje bijgedragen aan het broedsucces van de Wilde eend en wordt de natuur aantrekkelijker.

Vrijwilligers zorgen voor broedplekken voor eenden
WBE is een vereniging die zich met hun, 180 leden, bezighoudt met fauna- en natuurbeheer in de kop van Noord-Holland. Eén van de taken van de WBE is het uitvoeren van de faunabeheerplannen van de provincie. Vrijwilligers van WBE zetten zich al jarenlang in om de Wilde eend een broedplek te geven, waar ze veilig haar eieren uit kan broeden. Er zijn er steeds minder. Doordat de vrouwtjes eend tijdens het broeden, en als er kuikens zijn, vaak een prooi is voor natuurlijke vijanden. Stefan Louwerse, Beleidsadviseur Biodiversiteit deelt deze zorg: “De vrouwtjes eend broedt gemiddeld zo’n 24 tot 28 dagen. In deze periode is zij een makkelijke prooi voor vossen, verwilderde katten maar ook voor de loslopende huiskat”.

Broedkorven boven water geplaatst
Gemeente Hollands Kroon en WBE zijn daarom dit jaar een samenwerking aangegaan: “Door eendenbroedkorven boven het water te plaatsen, hebben de natuurlijke vijanden van de Wilde eend geen kans om het eendje van haar nest te grijpen”. Soorten als de Meerkoet en de Waterhoen hebben ook voordeel van de broedkorven. Regelmatig wordt er een nest van Meerkoet en Waterhoen gevonden. Vrijwilligers van WBE hebben de broedkorven geplaatst. Wilt u volgend jaar ook graag meehelpen aan het broedsucces van de Wilde Eend, de Meerkoet en de Waterhoen? Aanmelden als vrijwilliger kan via fauna@wbe-noordkop.nl.

Laat meer zien
Back to top button