Radio

Radiodocument over onderzoek fusie Wieringermeer en Medemblik

WIERINGERMEER – In Middenmeer was jarenlang de studio van de Omroepverenging Wieringermeer, later bekend als Radio Wieringermeer, gevestigd aan de Havenkade 2b. Door de jaren heen is er in de twee portacabins waar de studio van het radiostation in gevestigd was een stukje geschiedenis geschreven. Met programma’s als In gesprek met, waar een bekende Wieringermeerder werd geïnterviewd, en programma’s als het Politiekcafé, het West-Friese Efkies moôi anzitte en het kritische programma polderpraat werd, ongemerkt, een tijdsbeeld geschetst van de Wieringermeer op dat moment. Een groot deel van het audioarchief van Radio Wieringermeer is in eigendom van de Stichting Meerpeen. De komende tijd zullen er vanuit dit archief enkele programma’s worden gedeeld via de website van De Meerpeen en in het Meerpeen Magazine.

Op 5 juni 2003 gaven de burgemeesters Hans Smit van Medemblik en burgemeester Frans Spekreijse van de Wieringermeer symbolisch het startsein voor een mogelijke fusie tussen Medemblik en Wieringermeer. Op 3 juni 2003 spraken de fractievoorzitters van zowel Medemblik als de Wieringermeer unaniem uit voorstander te zijn van het laten uitvoeren van een onderzoek naar de voor- en nadelen van en fusie tussen de gemeenten. Om de inwoners goed te informeren werden er 5 bijeenkomsten georganiseerd. Radio Wieringermeer was daarbij destijds aanwezig en maakte daarvan een uitgebreide samenvatting. In de weken voorafgaand aan de bijeenkomst nodigde Radio Wieringermeer burgemeesters Frans Spekreijse en Hans Smit uit om een toelichting te geven op de voorgenomen fusie. In de weken na de presentatie van het rapport ging Rieks Bügel ook in gesprek met de politieke partijen uit beide gemeenten. Maar ook werd gekeken naar de mogelijkheid om ook Wieringen bij de fusie te betrekken. Hiervoor was een bijeenkomst op dinsdag 30 september 2003 in het Vikingschip in Den Oever. Tot slot waren er ook nog de conclusies van de beide gemeenteraden en die werden in een tweetal raadsbrede commissies besproken.

Al met al een mooi tijdsbeeld van het onderzoeken van de fusiemogelijkheden met Medemblik is nu terug te vinden op de website van De Meerpeen. Bijna 15 uur radio nemen ons mee terug naar 2003.

Politiekcafé met de burgemeesters
Ter voorbereiding op de bijeenkomsten over de fusie werd op donderdag 14 augustus , op de politieke avond van Radio Wieringermeer, in het programma Politiekcafé gesproken met de betrokken burgemeesters Frans Spekreijse en Hans Smit.

Polderpraat met een samenvatting van de bijeenkomsten
Op zaterdag 23 augustus zond Radio Wieringermeer het programma Polderpraat uit met daarin een samenvatting van de vijf bijeenkomsten die zijn gehouden in de vier kernen van de Wieringermeer en in Medemblik.

Vijf uitzendingen van het Politiekcafé met de politieke partijen
Uiteraard was het ook goed om te pijlen hoe de plaatselijke politiek in de fusie stond. Om de luisteraars goed te informeren werden er in weken na het uitzenden van de samenvatting van de bijeenkomsten een zestal uitzendingen van het Politiekcafé gemaakt. Daarin er werd gesproken met alle politieke partijen. Als eerste op zaterdag 6 september 2003 met een afvaardiging van de VVD uit de Wieringermeer en Medemblik.

Op zaterdag 13 september 2003 schoven de fractievoorzitters van het CDA aan.

Op zaterdag 20 september 2003 was het de beurt aan de fractievoorzitters van de PvdA.

Op zaterdag 27 september 2003 de beurt aan de vertegenwoordigers van de lokale partijen.

En tot slot schoven op zaterdag 4 oktober 2003 de fractievoorzitters van Progressief Wieringermeer, de ChristenUnie en GroenLinks Medemblik aan.

Wieringen
In de tussentijd werd er ook op Wieringen een bijeenkomst georganiseerd om in gesprek te gaan met de inwoners. Dit omdat de Wieringermeer van mening was dat Wieringen ook een goede partij zou zijn in een mogelijke fusie met Medemblik.

Ter afsluiting de raadsbrede commissies met het oordeel over de mogelijke fusie
Om de resultaten van het onderzoek in zowel de Wieringermeer als in Medemblik te bespreken werd er op dezelfde vergaderavond in beide gemeenten een raadbrede commissie gehouden. Hieronder zijn beide vergaderingen in zijn geheel te beluisteren. Dit als afsluiting van het radiodocument over de fusie tussen de Wieringermeer en Medemblik

De raadsbrede commissievergadering in Wieringerwerf gehouden op maandag 6 oktober 2003.

De raadsbrede commissievergadering in Medemblik gehouden op maandag 6 oktober 2003.

 

Laat meer zien
Back to top button