Er op uitNieuwsTheater

Recensie van de voorstelling ‘Breek’ door theatergroep Kei-Hart

Recensie:           Breek door Theatergroep Kei-hart
Gezien:              Maandag 10 februari 2020 in de Cultuurschuur in Wieringerwerf
Recensie door:   Alexander Bügel voor De Meerpeen

De voorstelling ‘Breek’ richt zich op de kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Het is een voorstelling met een duidelijke boodschap aangaande alle vormen van huiselijk geweld en de gevolgen ervan. Het is zo dat in Nederland ieder jaar 119.000 kinderen te maken krijgen met huiselijk geweld. En dat zijn alleen nog maar de gevallen die gemeld zijn. Dus het maatschappelijk probleem is groot.

‘Breek’ is een aaneenschakeling van scenes die allemaal op een eigen manier huiselijk geweld belichten. Tegenstrijdige signalen die kinderen en ouders afgeven, de angst die regeert, je voelt het mee als je de voorstelling ziet. Als een rode draad lopen de kindertelefoongesprekken met medewerkster Barbara door de voorstelling. Gesprekken waarbij op subtiele wijze de kinderen er op worden gewezen dat er hulp is, en dat het niet fout is om hulp te accepteren. Het creëren van vertrouwen en het benoemen ervan zal wellicht kinderen die in die situatie verkeren een steuntje in de rug geven.

Waar angst en schaamte vaak bij kinderen die met huiselijk geweld te maken hebben overheersen  kan de voorstelling ‘Breek’ voor hen een ‘eyeopener’ zijn. ‘Breek’ geeft huiselijk geweld een gezicht en zorgt ervoor dat het bespreekbaar wordt. Theatergroep Kei-Hart slaagt erin om het beladen onderwerp op een duidelijke en krachtige manier voor het voetlicht te brengen.

“Breek, breek door
Breek en ga er voor
Ga het maken
Durf te breken, breek door”

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Laat meer zien
Back to top button