Er op uitFilmNieuws

FilmToen – The Turin Horse

WIERINGERWERF – FilmToen, de filmclub van het Historisch Genootschap, serveert als dessert van het seizoen 2019/2020, dat gewijd was aan voedsel, The Turin horse, ook wel De aardappeleters. Met in de hoofdrol een oude vader, een verstilde dochter en een versleten paard. Terwijl de storm om hun boerderij op de poesta giert en de pannen van het dak vliegen, brengen ze hun dagen in stilte door. Wachtend op wat? Hun enige maal al die tijd zijn drie grote aardappelen, dampend in de schil.

Een buurman komt langs voor een fles pálinka en steekt een donderpreek af. Een groep zigeuners, op weg naar ‘Amerika’, stort zich op de put, probeert de dochter te schaken en laat ‘als dank’ een mysterieus boek achter. Ondertussen lijkt de wereld tot stilstand te komen. De houtwormen knagen niet meer, het paard eet niet meer, het vuur dooft uit. Waar gaat dat heen? Het antwoord op die vraag ontvouwt de Hongaarse meesterfilmer Béla Tarr in zeven episoden. Schilderend met zwart, wit en grijs, laag over laag. Om de toeschouwer verbijsterd en verward achter te laten. Kortom, een ongewone film, van een ongewone, eigenzinnige regisseur, op het filmfestival van Berlijn bekroond met een Zilveren Beer.

Vooraf zal Mari Alföldy, vertaler en promotor van de Hongaarse film en literatuur, een korte inleiding houden over het werk van Béla Tarr en zijn scenarioschrijver László Krasznahorkai, van wie zij meerdere romans vertaalde. Na afloop staan er voor de hongerigen en dorstigen aardappelhapjes en Hongaarse wijn klaar. Bij de entreeprijs van € 10,00 inbegrepen. Cultuurschuur Wieringerwerf. Zaterdag 14 maart. Zaal open 13:30 uur. Aanvang 14:00 uur. Entree € 10,00, inclusief hapje en drankjes. Reserveren gewenst: filmhuiscultuurschuur@gmail.com.

Laat meer zien
Back to top button