NieuwsSchaatsenSport

Evelien Vijn knap elfde op NK Marathon

Foto Vincent Riemersma

WIERINGERWERF – Het jaar begon voor schaatster Evelien Vijn uit Wieringerwerf uit Wieringerwerf al weer vroeg. Op 1 januari, waar de gemiddelde Nederlander nog aan het bijkomen is van de jaarwisseling, stond ze om 16.00 uur alweer klaar op de ijsbaan van Enschede. Daar werd dit jaar het NK Marathon verreden.

Dit jaar staat de zeventien jarige Evelien aan de start bij de dames senioren. Ze maakt deel uit van de talentenploeg Bewust Winkelen / Teklab. Het sterkste veld van vrouwelijke marathonrijders verscheen aan de start. Om klokslag 16.00 uur vertrok het peloton voor 100 rondes voor de camera’s van de NOS die het geheel rechtstreeks uitzonden.

Vijn kon zich goed staande houden in de groep. In het begin van de race nestelde ze zich in het hart van het peloton en reed rustig haar rondjes mee. Na zo’n 60 rondes viel Evelien en moest ze een extra krachtinspanning doen om weer aan te sluiten bij het peloton. Hetgeen haar ogenschijnlijk gemakkelijk afging. Ze reed meteen door naar de kop van het peloton om zich continue bij de eerste 20 rijdsters te positioneren. In de slotfase waren het de ploegen van de kanshebbers die aan de kop begonnen te scheuren. Topfavoriet Irene Schouten kwam al vroeg op kop en bleek voldoende inhoud te hebben om opnieuw Nederlands Kampioen te worden. Dit deed ze voor Marijke Groenewoud en Manon Kamminga. Evelien Vijn finishte op een verdienstelijke elfde plaats. Wellicht dat de valpartij net even teveel kracht had gevraagd om in de slotfase de sprong te kunnen maken naar de kop van het peloton.