NieuwsRegionaal nieuws

Witte Anjerperkje in Hippolytushoef onthuld

HIPPOLYTUSHOEF – In 2019 riep het Nationaal Comité Veteranendag gemeenten in het land op een Witte Anjerperkje in het leven te roepen om daarmee Veteranen te eren en te waarderen die hebben gevochten voor onze nationale belangen.

‘In 2021 werd ik benaderd door raadslid Jeffrey Leever van Onafhankelijk Hollands Kroon, met de vraag hoe ik dacht over het inrichten van een Witte Anjerperk. Ik was meteen enthousiast evenals mijn mede Veteranen. Samen met Nanneke Barends, kernbeheerder van de gemeente Hollands Kroon ben ik op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Ook werd het verzoek voor een mogelijke locatie uitgezet bij de Veteranencontactgroep.

Het idee was om in of nabij Hippolytushoef een plek te zoeken. Na een aantal plaatsen bezocht te hebben kwamen we tot de conclusie dat het Witte Anjerperk in het nog te bouwen Marten Snoodijk Hof moest komen. Later voegde André Lont zich bij ons als vertegenwoordiger van Dozy en bedenker van het Snoodijk monument en gedrieën besloten we dat er een combinatie moest komen van het Marten Snoodijk monument en het Witte Anjerperk.

Strikt genomen was Marten Snoodijk als verzetstrijder geen Veteraan in de betekenis van de Veteranenwet maar de Veteranen van onze Contactgroep hebben al ruim 15 jaar een band met hem vanwege zijn optreden tegen de Duitse bezetter die met militaire moed en precisie werd uitgevoerd en die hij met de dood heeft moeten bekopen.  Ook wij als oud-militairen en veteranen moesten in oorlogsgebieden en op missies af en toe die moed tonen. Al ruim 15 jaar leggen wij op 4 mei een Witte Anjer en een bloemstuk op zijn graf op de begraafplaats Zandburen om hem te eren. Mooier kan de symboliek met het Witte Anjerperk niet zijn.

Een extra bijzonderheid is het feit dat op exact dezelfde plek 16 jaar geleden Veteranen Contact Wieringen werd opgericht in het gemeentehuis van de voormalige gemeente Wieringen. ” vertelt Dick Doornik

Onder grote belangstelling van onder andere de nieuwe bewoners van het Marten Snoodijkhof en een deputatie van Veteranen onthulde wethouder Mary van Gent met behulp van schoolkinderen het monument en het Witte Anjerperk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button