Er op uitmuseumNieuwsRegionaal nieuws

Winterstoom in Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK – Tijdens de kerstvakantie is het Stoommachinemuseum van zaterdag 23 december tot en met zondag 7 januari, m.u.v. Eerste Kerstdag en Oud- en Nieuwjaarsdag, geopend en onder stoom. Als je het museum binnenloopt hoor je de stoommachines puffen en voel je de warmte. Machinisten en rondleiders leggen graag uit hoe de machines werken en wat stoom betekend heeft. Ook voor kinderen is er van alles te zien en te beleven in het museum.

Miniatuurstoommachines
Met miniatuurstoommachines kun je zelf stoom kan maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Een leuke speurtocht ligt klaar waarmee je het museum kunt verkennen. Help je de stoker en de smid, dan krijg je als beloning een ‘hulpstokersdiploma’ en een ‘smeeddiploma’.

Figuurzagen en workshop figuurtje beschilderen
Woensdag 3 januari demonstreert Jaap Grim hoe je met de figuurzaag de mooiste kerstcreaties maakt. Figuurzagen was vroeger heel populair en werd door jong en oud beoefend. Maar bij Jaap Grim is deze hobby uitgegroeid tot een ware kunst.  Schuif aan bij de gratis workshop en beschilder een leuk uit hout gezaagd (kerst)figuurtje dat je mee naar huis mag nemen.

Midwinterhoornblazen
Woensdag 3 januari laten leden van de midwinterhoorngroep ‘Van Hakken Komt Blazen’ de oeroude traditie van het midwinterhoornblazen, oorspronkelijk bedoeld om het licht terug te halen in de donkere wintermaanden, bij het museum herleven. Het mystieke geluid van de midwinterhoorns hoor je al van ver.

Het Nederlands Stoommachinemuseum is te vinden aan de Oosterdijk 4 in  Medemblik en is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.stoommachinemuseum.nl. Na de kerstvakantie sluit het museum voor korte tijd weer de deuren om op zaterdag 10 februari te openen met de voorjaarsvakantie en de start van het nieuwe stoomseizoen.

Laat meer zien
Back to top button