NieuwsRegionaal nieuws

West-Friese muzikanten eren Simon & Garfunkel in The Sound of Silence

REGIO – The sound of silence, het is een toepasselijke titel voor de theaters en poppodia deze winter. Ondanks dat we nog middenin de corona-ellende zitten, wordt er al hoopvol geprogrammeerd. Bijvoorbeeld met een ode aan Simon & Garfunkel met dezelfde titel, verzorgd door de twee West-Friese muzikanten Joost Botman en Niels van der Gulik. Te zien op 24 april in het BON Theater.

Gejuich, gelach en applaus
Muzikanten hebben het moeilijk door de sluiting van de zalen. Ze zijn gedwongen zich toe te leggen op andere werkzaamheden en daar waar mogelijk te bezuinigen. Grote en kleine uitgaven waar normaal niet over nagedacht wordt zoals boodschappen doen, nieuwe gitaarsnaren kopen, de auto verzekeren of kleding kopen moeten nu allemaal afgewogen worden. Alleen al voor hen en voor het andere personeel in de zalen zien we reikhalzend uit naar dans, cabaret en muziek en gejuich, gelach en applaus.

Mee naar New York
Niet in de laatste plaats voor Joost Botman en Niels van der Gulik, die het publiek tegen de schappelijke prijs van €17,50 meenemen naar New York. Daar werden Paul Simon & Art Garfunkel geboren in het jaar 1941, toen de zevende Elfstedentocht werd verreden in bezet Nederland en Hitlers troepen Rusland binnenvielen. In hun latere jeugd ontmoetten de New Yorkers elkaar en deden ze hun eerste optredens onder de naam Tom & Jerry.

Tijdloze inspiratie
Pas in 1966, nadat de twee elkaar aanvankelijk uit het oog waren verloren, was daar hun doorbraak. The Sound of Silence en andere rustige, soms ook maatschappijkritische nummers werden grote hits: Homeward bound, A Hazy shade of winter, The boxer en natuurlijk Bridge over troubled water. Het inspireerde talloze muzikanten, onder wie een slordige halve eeuw later de West-Friese Joost Botman en Niels van der Gulik. Ze werden grote fans, lang nadat Simon & Garfunkel hun samenwerking hadden opgezegd in 1970. Hun invloed bleek groot, hun inspiratie tijdloos.

Kijktip voor de voorpret: Homeward Bound
Alsof ze er zelf bij waren vertellen Botman en Van der Gulik verhalen en anekdotes tijdens een eerbetoon aan hun favoriete duo en zullen ze uiteraard de herkenbare, tweestemmige nummers vertolken. Het begin, de ruzies, de professionele scheiding en het wereldberoemde reünieconcert in 1981 in Central Park, het komt allemaal voorbij. Overigens is het in aanloop naar dit concert een aardige tip om Homeward Bound terug te kijken op NPO Start. Deze documentaireserie werd gemaakt door Volendamse collega’s en mede-fans Nick & Simon. In New York gingen ze samen met hun manager Kees van Tol op zoek naar de roots van Simon & Garfunkel, hetgeen mooie tv opleverde.

Laat meer zien
Back to top button