NieuwsRegionaal nieuwsVerenigingsnieuws

VIERLUIK: ‘Schagens Harmonie met 150 jaar de oudste in Noord-Holland Noord’

Foto: NH Nieuws / Matthijs Gemmink

SCHAGEN – Met vijftig orkestleden sterk viert Schagens Harmonie het 150-jarig bestaan. Het is dit jaar één van de muziekverenigingen in de Noordkop die een jubileum achter zijn naam mag zetten. Boven het Noordzeekanaal is er geen oudere muziekvereniging te vinden. ‘We zoeken altijd naar nieuwe uitdagingen’, vertel Delphine Balink, de voorzitter van de harmonie. ‘Het is voor mij echt een tweede familie. Er zitten hier mensen die mij al mijn hele leven kennen.’ De harmonie is druk aan het oefenen voor de muzikale feestavond op 13 april, die ze gaan geven in de stad.

Op 1 februari 1869 werd de vereniging opgericht door een aantal mannen, waaronder de lokale apotheker. ‘Ze gingen ter vermaak muziek maken’, vertelt Balink. ‘En dat doen we nog steeds. Weinig veranderd aan het doel, maar wel aan de vereniging.’ Die is namelijk flink met de tijd mee gegaan. Er wordt allang niet meer alleen marsmuziek gespeeld. ‘We spelen film-, musical-, en popmuziek. Onze dirigent wil het liefst nieuwe stukken spelen die ook door andere groepen nog niet gespeeld zijn.’

Die dirigent is al twintig jaar lang Esther Hoek. ‘Dit is gewoon een bijzondere groep. Met een goed bestuur. En ze gaan ook vaak mee met mijn wilde plannen. Muziek is beleving en hoe fijn is het om dat samen te beleven.’ Het hele jaar wordt er feest gevierd, maar het eerste grote moment is op 13 april. Dan treedt Schagens Harmonie met The Voices op, een lokaal koor. ‘We zoeken altijd de verbinding met andere verenigingen, van het koor tot een turnvereniging’, vertelt voorzitter Balink. ‘Zo willen we mensen met ons bekend maken en meer naamsbekendheid krijgen.’ In november staat er nog een spannend moment te wachten. Dan geeft Schagens Harmonie een concert met Karin Bloemen.

Laat meer zien
Back to top button