NieuwsRegionaal nieuws

VIDEO: ‘Den Helder herdenkt Japanse capitulatie’

Foto: NH Nieuws

DEN HELDER – Honderden bezoekers stonden vandaag in Den Helder stil bij de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië. Op 15 augustus kwam met de capitulatie een eind aan de Tweede Wereldoorlog. De herdenking stond in het teken van persoonlijke verhalen. Rinus Sporken moest als 13-jarige aan het werk in een van de kampen: “Ik was lijkensjouwer.”

Tientallen kransen en bloemstukken liggen aan de voet van het monument Voor Hen Die Vielen in het centrum van Den Helder. De marinestad was voor veel militaire Indiëgangers de thuisbasis. “Mijn vader zat bij de marine en werd geregeld uitgezonden, dus wij gingen mee,” vertelt Rinus Sporken, nu 86 jaar oud.

Mannenkamp
Na een onbezorgde periode viel Japan in 1942 Nederlands-Indië binnen. Rinus kwam al gauw met zijn moeder en zusjes in een concentratiekamp terecht. “Toen ik 12 was, moest ik naar een mannenkamp en mocht ik mijn moeder niet meer zien. Ik wist niet of ik ze ooit nog terug zou zien.”

Lijken sjouwen
De verschrikkingen van het kamp draagt Rinus Sporken nog iedere dag bij zich. “Ik moest lijken sjouwen van de Jappen. De manden lagen half open en het lijkvocht liep eruit. Ik was destijds blij dat de atoombom was gevallen en dat Japan opgaf. 15 augustus is mijn bevrijdingsdag.”

NH reporter Jurgen van den Bos maakte de volgende reportage.

 

Laat meer zien
Back to top button