GemeentenieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Samen aan de slag met energie besparen

Kom naar de bijeenkomst op 25 maart en doe mee!

HOLLANDS KROON – Waarom iedereen zelf het wiel laten uitvinden als je ook samen stappen kunt zetten om je woning energiezuiniger te maken? In Hollands Kroon heeft een groep enthousiaste bewoners zich verenigd om hier vaart in te brengen. Ze begonnen als Verkenners, en gaan nu de volgende fase in als Samendoeners. Op 25 maart nemen ze je mee in hun plannen, geven ze tips waarmee je verder kunt en presenteren ze samen met de gemeente meteen een eerste kortingsactie. Mis het niet!

De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en de energieprijzen schieten omhoog. Veel mensen weten dat er iets moet gebeuren en willen graag minder energie gebruiken. Ook de gemeente heeft allerlei doelen rondom verduurzaming waarin ze ook bewoners actief betrekt. Onder andere via bewonersavonden, waar de Samendoeners met elkaar in contact kwamen.

Manifest op een A4’tje
“Als trouwe bezoekers vormen we een klankbord voor de gemeente”, vertelt Martin van der Hout. “We kregen het idee om verduurzaming in de gemeente te gaan versnellen en daarvoor een overeenkomst op te stellen. Dat is een manifest geworden van een A4’tje met algemene uitgangspunten. Bijvoorbeeld dat we projecten oppakken die passen in het gemeentebeleid én die een hoge slagingskans hebben of veel resultaat. Dat iedereen, bewoners en bedrijven, kan meedoen. En dat de gemeente waar mogelijk ondersteunt, ook met geld, en belemmeringen wegneemt.”

Actie: hoe lek is je huis?
Tijdens de bijeenkomst op 25 maart gaan de Samendoeners en de gemeente kort op de uitgangspunten in, maar ze willen vooral de koe bij de horens vatten. Te beginnen met een concrete actie: korting op een blowerdoortest. Pieter-Jan Duineveld: “Daarmee kijk je hoe lek je huis is. Want je huis kan nog zo goed geïsoleerd zijn, als je kieren en gaten hebt, zit je alsnog in de kou. Net zoals je niks hebt aan een dikke jas op de Noordpool als je vervolgens je rits openzet. Met die blowerdoortest zie je waar je huis warmte verliest. En je krijgt er meteen advies bij hoe je dat kan verhelpen.”

Denk en doe mee
Daarnaast is er alle ruimte voor bezoekers van de bijeenkomst om zelf mee te denken over thema’s waarmee we met elkaar aan de slag zouden willen. Van zonnepanelen tot subsidies en van gevelisolatie tot energiearmoede en wat je daaraan kunt doen. “We organiseren het zo dat echt iedereen mee kan doen”, zegt Pieter-Jan. “Of je nou al ver bent met je huis of nog moet beginnen.” Zijn eigen woning is al helemaal van het gas af. “Toen ik 10-15 jaar geleden begon, werd ik als een gekkie gezien, maar dat is erg aan het veranderen. Wat ik heb geleerd, deel ik graag. Daar leer ik zelf ook weer van.” Martin vult aan: “Dat is het mooie: dat we wijzer worden van elkaar, vanuit een gedeeld belang. En het is nog gezellig ook.”

Meer weten? Kom op 25 maart naar de bijeenkomst!
Locatie: Dorpshuis de Oude School
Populierenlaan 23a, Wieringerwaard
Tijd: 19.30 – 21.30/22.00 uur
Meer informatie: duurzaam.hollandskroon.nl/duurzaam/samendoeners

Laat meer zien
Back to top button