NieuwsRegionaal nieuws

Ruim kwart minder Noord-Hollandse rokers dan 8 jaar geleden

NOORD-HOLLAND – Noord-Holland telde in 2020 26,3% minder rokers dan in 2012. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in de gemeente Bloemendaal. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs gehalveerd. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Sterkste afname rokers in Bloemendaal
Binnen de provincie Noord-Holland vond de sterkste daling van het aantal rokers plaats in Bloemendaal (-49,5%). Mede door deze flinke daling is Bloemendaal de ‘meest rookvrije gemeente’ van Noord-Holland.  Ook Laren (-44,5%), Waterland (-44,4%) en Castricum (-41,6%) hebben grote stappen gezet richting een rookvrije gemeente. In twee gemeenten nam het aantal rokers juist toe: Diemen (+6,3%) en Koggenland (+1,2%).

Relatief veel rokers in Noord-Holland
In de provincie Noord-Holland wonen relatief veel rokers. Ondanks de sterke daling geeft alsnog 17,4% van de inwoners aan af en toe een sigaret op te steken. Alleen in Groningen, Limburg en Friesland is het percentage rokers hoger.

In Amsterdam wonen in verhouding de meeste rokers van Noord-Holland: 21,8% van de Amsterdammers steekt namelijk wel eens een sigaret op. Ook in Zandvoort (19,4%), Zaanstad (19,4%) en Purmerend (19,1%) wonen relatief veel mensen die roken.

Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering
Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt”. Je kunt hier rekening mee houden bij het vergelijken en afsluiten van je zorgverzekering voor komend jaar.

Laat meer zien
Back to top button