NieuwsRegionaal nieuws

Reddingboot Johanna Margareta uit dienst KNRM Den Oever

DEN OEVER – Afgelopen woensdag was een memorabele dag voor KNRM Den Oever. Na 18 trouwe dienstjaren is de reddingboot Johanna Margareta uitgemeld als operationele boot en overgedragen aan hoofdkantoor KNRM IJmuiden om daar dienst te gaan doen als training en opleidingsboot voor SAR craft operations.  

In 2005 is de Johanna Margareta toendertijd door schipper Reijer Jorna en plaatsvervangend schipper Peter van Eekelen opgehaald uit IJmuiden om dienst te gaan doen als nieuwe boot voor KNRM Den Oever. Nu, 18 Jaar later hebben dezelfde heren, de boot via de Noordzee weer teruggebracht onder het gezelschap van Meijert de Haan, Johan Reitsma en één van de schenkers van de boot, de heer van Wesel. Johan is opstapper en heeft altijd met ziel en zaligheid ervoor gezorgd dat de Johanna Margareta technisch altijd in topconditie was. Meijert, vanaf de oprichting schipper bij het station, heeft naast alle reddingen vele mooie foto’s van de boot gemaakt in de meest slechte omstandigheden. En de heer van Wesel, zoon van Johanna Margareta, is vanaf de doop van de boot altijd nauw betrokken geweest bij KNRM Den Oever. De heer van Wesel was in dit geval ook de juiste persoon om de boot mee terug te varen en op de eindbestemming symbolisch de motoren te stoppen.   

De Johanna Margareta heeft met ruim 3000 uur op de teller met 476 acties meer dan duizend personen en een tiental dieren in veiligheid gebracht, menig zeiljacht weer op weg geholpen of naar een veilige haven begeleid. Er is hulp verleent aan de lokale visserij, binnenvaart en er is gezocht naar vermiste mensen. De “Op Dreef” van het type Nikolaas volgt de Johanna Margareta op als reddingboot van Den Oever.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Laat meer zien
Back to top button