NieuwsRegionaal nieuws

Provincie staat garant voor leningen voor uitrol glasvezel in buitengebieden

Foto: Pixabay

NOORD-HOLLAND – Goed nieuws voor Noord-Hollanders bij wie het minuten duurt voordat deze webpagina is geladen. Vanaf 1 september staat de provincie garant voor gemeenten en andere initiatiefnemers die een lening willen afsluiten om zo de aansluiting op glasvezel te realiseren.

Veel inwoners van steden hebben het al lang goed voor elkaar: dankzij VDSL of glasvezel surfen zij al jaren met flinke snelheden over de digitale snelweg. Inwoners van buitengebieden zijn daarentegen vaak nog steeds aangewezen op een ADSL-verbinding.

Hoewel je ook met ADSL een redelijke snelheid kunt halen, geldt dat vooral voor mensen die dicht bij een verdeelkast wonen. Wie een paar kilometer van zo’n kast woont, moet zichzelf vaak tevreden stellen met snelheden van soms niet meer dan 10 Mbit/s. Volgens de provincie zijn op dit moment nog 18.000 percelen in Noord-Holland verstoken van snel internet. Dat is ongehoord voor een modern land als Nederland, vindt ook Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken.

Basisbehoefte
“Snel internet is vandaag de dag een basisbehoefte om mee te kunnen doen in de maatschappij. Of het nu gaat om het verantwoorden van je productie op de boerderij of het maken van je huiswerk, zonder internet gaat het niet.”

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek in opdracht van de NOS dat de aanleg van glasvezel stokt. Werden er in 2013 in zes maanden nog 300.000 Nederlandse adressen aangesloten op de snelle verbinding, afgelopen jaar gebeurde dat in hetzelfde tijdsbestek nog maar op 50.000 adressen.

Vraag en aanbod
Dat de aanleg van glasvezel in buitengebieden zo lang op zich laat wachten, heeft alles te maken met vraag en aanbod: die gebieden tellen zo weinig huishoudens dat het voor een bedrijf als KPN’s Reggefiber onbegonnen zaak is om de investeringen binnen afzienbare tijd terug te verdienen.

Voor veel buitengebieden liggen inmiddels plannen klaar voor aansluiting op glasvezel, maar vormt de financiering de bottleneck. Door garant te staan hoopt de provincie te bereiken dat gemeenten en coöperaties met glasvezelplannen sneller in aanmerking komen voor een lening.

Vanaf 1 september
De aanvraag voor de garantstelling kan vanaf 1 september t/m 1 december worden ingediend. Bekijk voor meer details over de aanvraag van de garantstelling deze webpagina van de gemeente.

 

Laat meer zien
Back to top button