Er op uitmuseumNieuwsRegionaal nieuws

Pratende koeien leren verstaan in het Rundveemuseum op 7 juli

AARSTWOUD – Op zondag 7 juli  kunnen bezoekers van het Rundveemuseum beter leren communiceren met de koeien in het weiland achter het museum in Aartswoud. Leonie Cornips zal in twee sessies uitleggen hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. De sessies beginnen om 13.30 en 15.00 uur. Per ronde kunnen er maar 25 personen worden toegelaten. De sessies zijn in het weiland is, dus de deelnemers moeten goed ter been zijn. Deze middag stond in het voorjaar gepland maar kon door omstandigheden niet doorgaan.

Leonie Cornips doet als bijzonder hoogleraar taalcultuur al een aantal jaren serieus onderzoek naar de communicatie van koeien. Zij doet veldwerk op verschillende bedrijven en leert steeds wat bij. Er is uitgezocht dat koeien veel verschillende geluiden kunnen produceren. Volgens Leonie zeggen koeien zachtjes hallo tegen andere koeien, maar ook tegen mensen die ze herkennen en die ze beschouwen als lid van de kudde. Daarin zijn weer een aantal patronen te herkennen. Leonie is nieuwsgierig naar die verbanden en zal de toehoorders op 21 april zeker anders naar het loeien van koeien leren luisteren en vooral naar het gedrag van koeien leren kijken. Maar of we ze allemaal gaan verstaan? Er zal nog veel niet duidelijk zijn maar het begin is er. De koeien loeien tenslotte niet voor niets, dus is het mooi als we ze beter begrijpen!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is € 4,00, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat € 2,00. Voor bezoek en meer informatie kunt u reserveren via www.rundveemuseum.nl

Foto: Hanneke de Boer

 

Laat meer zien
Back to top button