Er op uitLezingNieuwsRegionaal nieuws

Oorsprong van de stolpboerderij in Rundveemuseum op 5 november

AARTSWOUD – Tijdens de Open Stal Zondag op 5 november geeft Anneke Zandt tweemaal een lezing over de stolp in het Noord-Hollandse landschap. Er zijn die middag twee lezingen in het Rundveemuseum, de eerste begint om 13.30 uur, de tweede start om 15.00 uur.

Mevrouw Anneke Zandt is museumdocent en tevens bestuurslid van de Boerderijenstichting Noord-Holland. Noord-Holland boven de lijn Haarlem-Amsterdam telt ruim 5.500 stolpboerderijen. Er zijn vier hoofdtypen met talrijke variaties. Anneke zal deze types toelichten en ons naar bijzondere details laten kijken. Zij gaat terug naar de oorsprong die veel te maken had met het vee. Dat sluit mooi aan bij de bijzondere veestapel in het Rundveemuseum. Bovendien is de voorgelegen stolpboerderij in Aartswoud een monument. Mede door oprichting van het museum op het achtergelegen erf is de stolp gerestaureerd. Met de bewoners van de stolp en Pluzorg is een intensieve samenwerking ontstaan. En het geheel is een mooie toevoeging voor de leefbaarheid van het dorp Aartswoud. Een mooi voorbeeld van het behouden van een stolpboerderij. Anneke Zandt heeft over het behoud en nieuwe bestemmingen heel veel te vertellen. Haar grote kennis gaat zij op 5 november enthousiast delen.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is € 4,00, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat € 2,00. Voor meer informatie en toegangskaarten kunt u terecht op de website www.rundveemuseum.nl

Laat meer zien
Back to top button