NieuwsRegionaal nieuws

Ongekende vaccinatieopdracht voor GGD

Boosterprik uitsluitend op afspraak

REGIO– De GGD’en in Nederland staan voor een historische opdracht om 8,5 miljoen Nederlanders in enkele weken tijd een vaccinatie aan te bieden. Een vaccinatiecampagne van deze omvang is nog nooit eerder vertoond in ons land. Ook GGD Hollands Noorden zet zich schrap voor de enorme boostercampagne, die moet leiden tot bescherming tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. De boosterprik kan uitsluitend op afspraak worden verkregen. Op die manier kan de grootschalige vaccinatiecampagne zo efficiënt mogelijk plaatsvinden. Zonder afspraak melden bij een locatie is dus NIET mogelijk.

Alleen al op de vaccinatielocaties van de GGD in deze regio worden de komende weken tot meer dan achtduizend vaccinaties per dag gegeven. De vaccinatielocaties in Middenmeer, Alkmaar, Den Helder en Hem worden maximaal benut. De enorme vaccinatieopdracht vraagt ook om inzet van veel personeel. Dit lukt onder meer door ondersteuning van medewerkers van de GGD-teststraten. Omdat het op de teststraten is rustiger is dan de afgelopen weken, is daar enige personele capaciteit beschikbaar. Ook is veel hulp aangeboden door zorginstellingen.

De versnelling van de boostercampagne is noodzakelijk om de kans te verkleinen dat te veel mensen in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkomen. Volgens het ministerie van VWS is in het Verenigd Koninkrijk gebleken dat een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Met het zoveel mogelijk voorkomen van besmettingen ontlasten we de zorg.

De GGD streeft ernaar dat iedereen van 18 jaar en ouder in de tweede helft van januari een boosterprik is aangeboden. Sinds deze week mag een boosterprik eerder worden gezet. Aanvankelijk moest tussen de eerste twee vaccinaties of een coronabesmetting een periode van zes maanden zitten. Volgens het nieuwe beleid kan de boosterprik al na drie maanden worden aangeboden. De GGD benadrukt dat iedereen voor een boosterprik een afspraak moet maken. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland vraagt iedereen zich zoveel mogelijk online aan te melden voor de boosterprik. Dit om de overbelaste callcenters zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor mensen die zich niet online kunnen aanmelden. Online aanmelden kan op www.coronavaccinatie-afspraak.nl 

Laat meer zien
Back to top button