NieuwsRegionaal nieuws

Molenweid als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

WIERINGERWAARD – Voormalig zorgcentrum Molenweid in Wieringerwaard is sinds 1 augustus in gebruik voor de opvang van ongeveer 85 Oekraïense vluchtelingen. Dat zijn Woonzorggroep Samen en de gemeente Hollands Kroon overeengekomen. De opvang is voor minimaal 1 jaar. Daarna wordt er gekeken of verlenging nodig is.

Zorgcentrum Molenweid is afgelopen periode tijdelijk bewoond geweest door ouderen waarvan hun zorgcentrum werd verbouwd. Het voormalig zorgcentrum staat nu leeg. Door hier Oekraïense vluchtelingen op te vangen geven we een goede invulling aan dit leegstaande pand.

Wethouder Mary van Gent: “Op 28 juli heb ik namens het college met Woonzorggroep Samen een overeenkomst getekend voor opvang in Molenweid. Ik ben hen dankbaar voor de fijne samenwerking. En ik ben blij dat deze opvang gerealiseerd wordt. Deze mensen verdienen een goede en fijne plek om te verblijven. Zij hebben huis en haard moeten verlaten door de oorlog. Molenweid is zo’n plek. Ik hoop dat de omwonenden hen met open armen ontvangen.”

“We zijn heel blij dat we samen met de gemeente Hollands Kroon deze opvang mogelijk maken. Er waren al andere mogelijke huurders voor ons pand in beeld, maar we hadden ons geen mooiere tijdelijke bestemming kunnen wensen dan deze. We hopen dat de toekomstige bewoners een prettig en veilig tijdelijk huis vinden in Wieringerwaard”, zegt Tanja Ineke van de Raad van Bestuur van Woonzorggroep Samen.

In Molenweid komen Oekraïners wonen die nu ergens anders in Hollands Kroon verblijven
Op 24 februari 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit. Sindsdien zijn er duizenden mensen op de vlucht. Zo ook naar de gemeente Hollands Kroon. Op dit moment vangen wij in de gemeente Hollands Kroon 324 Oekraïense vluchtelingen op. Zij verblijven op verschillende locaties in de gemeente. In Molenweid komen vooral Oekraïense vluchtelingen die op dit moment al in Hollands Kroon verblijven. Dit zijn Oekraïners die nu op een tijdelijke locatie verblijven. Sommige bij particulieren waar ze om allerlei redenen niet langer kunnen blijven.
Hulp en ondersteuning wordt in Molenweid goed geregeld

Door Molenweid te openen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen kan de gemeente de hulp en ondersteuning aan deze groep beter organiseren. Ook is deze locatie centraal gelegen met voldoende voorzieningen in de buurt.

Op de locatie is vijf dagen per week een locatiemanager aanwezig. Wekelijks is er een spreekuur van Vluchtelingenwerk. Ook Wonen Plus Welzijn heeft een spreekuur voor praktische ondersteuning. Zowel Wonen Plus Welzijn en Sportservice gaan activiteiten aanbieden. Vindt u het leuk om een activiteit te organiseren of ondersteuning te bieden op de locatie Molenweid? Neem dan contact op via oekraïne@hollandskroon.nl.

Laat meer zien
Back to top button