NieuwsRegionaal nieuws

Medemblikker cabaret van ZGAN in Bon-theater in december

REGIO – Michel van Ophem, Ed Sluiters en Johan Blokker, samen bekend onder de naam ZGAN, komen op vrijdag 17 december met hun show Uniek naar het Bon-theater in Medemblik. Het betreft voor de drie cabaretiers een thuiswedstrijd tijdens waarin ze zich buigen over het begrip uniciteit in de huidige samenleving. Wat houdt uniek zijn nu eigenlijk in?

Invloed van internet
De 21ste eeuw. Wat je niet weet, zoek je op. Wat je meemaakt, leg je vast en deel je direct. Boodschappen bestel je online. Een autoverzekering regel je met enkele digitale klikken. Muziek kost amper meer geld, net als films en series. Videotheken zijn verdwenen. Het internet heeft sinds de jaren ’90 voor een metamorfose gezorgd. In het straatbeeld, maar ook in onze mentaliteit. Gemak dient de mens, maar waar doen we nog wel moeite voor? Uniek zijn, anders zijn, opvallen. Dat is met name op social media te zien, waar alles meestal rozengeur en maneschijn is, en een goede selfie een wetmatigheid lijkt. Met ‘een strak getrokken kop, een leeggezogen reet en volgespoten lippen’ zoals de drie Medemblikker cabaretiers het omschrijven. Ja, het internet heeft ook een enorme invloed op onze gespreksonderwerpen, tot in de theaters aan toe.

Nikkie Tutorials
ZGAN gaat er dieper op in tijdens de show Uniek. Als iedereen botox in zijn gezicht laat spuiten, zich opmaakt zoals Nikkie Tutorials en de kleding draagt die de gesponsorde influencers ons aanbevelen, zien we er dan niet allemaal juist hetzelfde uit? Wie echt uniek uit de hoek komt, bijvoorbeeld door juist niks aan zijn uiterlijk te doen, valt misschien meer op. Maar botox of niet, het uniek willen zijn lijkt wel een dwangneurose in onze maatschappij. En dat terwijl iedereen van nature al uniek is. Neem bijvoorbeeld een van de collega’s van ZGAN, Fabian Franciscus. Of iemand als Maarten van Rossem. Geen poespas, wel uniek. Uniciteit heeft meer met een karakter te maken dan met uiterlijk vertoon.

Thuiswedstrijd
Dat deze dingen met elkaar verward worden, blijkt uit het gekrakeel op social media. Met een eerlijke selfie val je niet op, al heb je nog zulke interessante dingen te vertellen. En aan de andere kant: een afwijkende mening wordt massaal neergesabeld. Een puzzel waarvan Ed Sluiters, Johan Blokker en Michel van Ophem tijdens Uniek graag eerst alle randjes en hoekjes van opzoeken, om vervolgens naar het midden toe te werken. Hun Medemblikker cabaret onder de noemer ZGAN werd bekend met de shows Lachend ten onder, Jankers komen er niet in en Gehaktdag!! Het nieuwe Uniek is op 17 december te zien in het Bon-theater, zoals gezegd een thuiswedstrijd. Tickets zijn verkrijgbaar via de website bon-theater.nl.

Laat meer zien
Back to top button