NieuwsRegionaal nieuws

Lutjestrand krijgt een oplossing tegen blauwalg

WESTERLAND – Het Lutjestrand krijgt een zwembassin dus een soort zwembad in het Amstelmeer. Op die manier kan blauwalgvrij zwemmen verzekert worden. Het water in het bassin wordt namelijk ververst met water uit een diep punt van het Amstelmeer. Het bassin wordt langwerpig met een steiger van gerecycled kunststof wat op hout lijkt. Hier kunnen sloepen aan de buitenkant aanleggen. En aan de binnenkant kan men veilig zwemmen. De bouw van het bassin start in januari 2021. De planning is dat er in de zomer van 2021 gezwommen kan worden.

Het bassin
Het bassin komt bij het zandstrand van het Lutjestrand. Als het zwembassin klaar is, krijgt het gebied van het Lutjestrand ook nog een opknapbeurt. Zo komen er nieuwe fietsenrekken en speeltoestellen. Het bassin is ongeveer net zo groot als het zandstrand van het Lutjestrand. Aan de binnenkant van het bassin komen een aantal drijvende steigers te liggen, waar je op kan spelen. De lange kant van het bassin wordt 119 meter en de twee zijkanten 63 en 96 meter. De steiger krijgt een looppad van 2 meter breed.

Blauwalg
Al jaren wordt het zwemwater aan het Lutjestrand geplaagd door blauwalg. Hierdoor kan er vaak niet worden gezwommen in de zomer. Terwijl het voor veel mensen zo’n fijne plek is. Daarom is dit plan bedacht. Zo kan er veilig in het bassin worden gezwommen.

Het ontwerp
Het ontwerp voor het zwembassin is bedacht tijdens bijeenkomsten met ondernemers, mensen uit de buurt en gebruikers van het strand. Het ontwerp is gemaakt door HB Advies en Klein Wieringen is de aannemer van het project.

Projecten Amstelmeer-IJsselmeer
In het project Vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer wordt ook gewerkt aan een nieuwe traillerhelling bij de Ulkesluis en een kunstroute langs de vaarroute. Afgelopen jaar is voor dit project ook het Slootdorperbos opgeknapt en zijn er steigers langs de vaarroute geplaatst en opgeknapt. Ook is er een afspoelgelegenheid op het surfstrand van het Amstelmeer gemaakt.

Het Lutjestrand krijgt een zwembassin. (copyright: HB Advies)
Laat meer zien
Back to top button