Er op uitLezingNieuwsRegionaal nieuws

Lezing van Ad Vingerhoets over ‘Veerkracht’ in de Oosterlanderkerk

OOSTERLAND – Ad Vingerhoets is emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden van Tilburg University. Zijn expertise ligt op het gebied van stress en emoties. Met name zijn onderzoek naar vrijetijdsziekte, heimwee en nostalgie, maar vooral huilen trok veel (inter)nationale mediabelangstelling, waaronder in Time Magazine, The New York Times, The Wall Stress Journal en The Times.

De andere kant van stress: hoe het ons veerkrachtig maakt.
Stress heeft een kwalijke reputatie. Het zou ons functioneren ondermijnen, we kunnen minder goed denken en bovenal is het ook gevaarlijk voor onze gezondheid. Dat is het algemene gedachtegoed. De oplossing hiervoor wordt dan gevonden in stressmanagement. Maar er is ook een ander geluid over stress dat onze aandacht verdient. Het is inderdaad zo dat mensen die aan veel stress situaties zijn blootgesteld in de regel minder welbevinden en meer ziekte rapporteren. Er is echter ook een belangrijke minderheid die juist sterker uit dat soort situaties blijkt te komen. En meerdere studies onder kinderen hebben aangetoond dat nakomelingen die aan milde stress worden blootgesteld op latere leeftijd veel stressbestendiger zijn en meer veerkracht vertonen. Het idee dat de vecht-of-vlucht reactie de enige stressreactie zou zijn, is thans ook achterhaald.

In de lezing wordt door Ad Vingerhoets ingegaan op wat in de wetenschap lang over het hoofd is gezien: dat stress in bepaalde omstandigheden juist een zeer positief effect op ons kan hebben. Daarbij wordt er uitleg gegeven over wanneer en waarom dat is en hoe we daaruit lering kunnen trekken.  We kunnen onze kijk op stress veranderen door onze mindset te veranderen. Dit kan verregaande positieve gevolgen hebben op ons welbevinden.

Meer informatie over Ad Vingerhoets kunt u vinden op de website van www.zininoosterland.nl. Via deze website kunt u ook entreetickets voor de lezing kopen. De lezing is op woensdag 22 mei 2024 in de  Michaelskerk in Oosterland. De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Tickets kosten € 7,50 en zijn verkrijgbaar via de website of op de avond zelf in de kerk. Als u met de auto komt, verzoeken wij u die te parkeren aan de Keizerspoeldijk nabij de kerk.

Laat meer zien
Back to top button