Er op uitLezingNieuwsRegionaal nieuws

Lezing: ‘Houden we droge voeten in West-Friesland?’

MEDEMBLIK – Zondag 21 januari houdt Rob Veenman, voormalig loco-dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, een lezing bij het Stoommachinemuseum in Medemblik over het waterbeheer en de strijd tegen het water. Een actueel onderwerp met de wateroverlast van de laatste tijd.

Waterschappen
Sinds ons land bewoond is, streden en strijden de bewoners om land te winnen, te behouden en te beschermen. Ongeveer duizend jaar geleden teisterden zware stormen Noord-Holland en verdween veel land in het water. Zo ontstonden de Zuiderzee en de grote meren in de regio. De eerste bewoners moesten hun woongebied dan ook beschermen en de eerste dijken en dammen werden aangelegd. Voor het beheer van de dijken en dammen werden rond 1200 al speciale instanties opgericht, de waterschappen.

Waterbeheer
Het waterbeheer is een ingenieus systeem van dijken, sluizen en gemalen. Zonder dijken en duinen zou de helft van Nederland geen eens bestaan. Maar ons klimaat verandert en wordt steeds natter. De zeespiegel stijgt, terwijl delen van Nederland lager komen te liggen.

West-Friesland
Al eeuwenlang houden we West-Friesland droog met dijken, poldermolens en gemalen, zoals het stoomgemaal Vier Noorder Koggen. Maar gaat het ons ook lukken om met de verwachte zeespiegelstijging en klimaatverandering droge voeten te houden? Rob Veenman vertelt in deze lezing over het verleden, heden en toekomst van het waterbeheer en over de uitdagingen om West-Friesland ook voor onze kinderen en kleinkinderen bewoonbaar te houden.

‘Koningin Wilhelmina bezoekt het stoomgemaal Vier Noorder Koggen in 1914’

De lezing wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in het bezoekerscentrum van het museum. Toegang € 7,50 p.p. inclusief 2 x koffie of thee, te voldoen voor aanvang lezing. Museumkaarthouders betalen € 2,50 p.p. Zaal open vanaf 13.30 uur. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via 0227 544732 of info@stoommachinemuseum.nl.

Laat meer zien
Back to top button