NieuwsOnderwijsRegionaal nieuws

Klaar na een jaar voor een baan als Doktersassistente!

REGIO – Er is een enorm tekort aan doktersassistenten door heel Nederland en juist dit vak is heel geschikt voor omscholers vanuit diverse branches. Werken als Doktersassistente heeft een aantal aantrekkelijke kanten. Werken met mensen, lichamelijk niet zwaar maar wel afwisselend, werktijden zijn overdag doordeweeks, elke dag is anders.

De opleiding bij het Volwassenen College is een mix van een schriftelijke opleiding met veel thuisstudie en een dagopleiding waar je meer ‘aan de hand wordt genomen’. Na gemiddeld 16 uur thuisstudie met het voorbereiden van de les gaan studenten één dag in de week naar school. De stage wordt doorlopen op een plek naar keuze bij een erkend stagebedrijf in Nederland. De opleiding is praktijkgericht, en geschreven door een arts en een verpleegkundige. De docenten zijn zelf nog steeds werkzaam in de gezondheidszorg, of hebben hier jarenlang gewerkt.

“Juist gemotiveerde volwassen, met levenservaring en vaak ook werkervaring kunnen snel opgeleid worden.” Aan het woord is Klaartje Post, sinds kort docent bij het Volwassenen College. “Ik heb er erg veel plezier in, om mijn jarenlange werkervaring,  kennis en kunde nu door te mogen geven aan de student, die straks dit mooie werk  mag gaan doen. Er wordt hard gewerkt op een lesdag, en er is veel lesstof te behandelen. Maar ik zorg er altijd voor dat het ook een gezellige dag is, en dat er ruimte is voor tijd en aandacht voor en met elkaar. Als gediplomeerd doktersassistent heeft de student veel keuze op de arbeidsmarkt, gezien de vele tekorten die er zijn.  Wat je veel ziet gebeuren dat na de stage en diplomering de student meteen een baan aangeboden krijgt, op de plek waar zij stage loopt.  Er zijn ook veel doorgroeimogelijkheden voor de toekomstige doktersassistent, denk dan aan spreekuur ondersteuner huisarts of aan triagist bij de huisartsenpost. De student van het Volwassenen College kan met deze opleiding gevuld met medische kennis, het leren uitvoeren van  medisch-technische handelingen, en het kunnen toepassen van de juiste triage, na een jaar aan het werk zijn.


We laten enkele studenten aan het woord:
Anita (52 jaar)
“Ik was eerst mbo-verpleegkundige en werkzaam bij thuiszorg .Ik ben heel blij dat ik de stap heb genomen en nu een super leuke afwisselende baan heb als doktersassistente.”

Janet (56 jaar)
“Na jaren werken in de supermarkt ging dat niet meer. En nu werk ik als doktersassistente op mijn stage!”

 Jolanda (43 jaar)
“Ik heb 25 jaar in het kappersvak gezeten, en ik had het gevoel dat ik nog wel eens iets anders wilde gaan doen. Het is heel gek dat ik 1,5 jaar geleden nog aan het nadenken was over de toekomst. En nu heb ik een baan als doktersassistente met een diploma op zak. Ben er toch best wel een beetje trots op.”

Judith (39 jaar)
“Ik heb 18,5 jaar in een schoenenwinkel gewerkt als assistent filiaalmanager. Ik kan oprecht zeggen dat ik heb genoten van de opleiding.  Ik kreeg al tijdens mijn stage een contract aangeboden en werk nu als doktersassistente.”

Marriët (26 jaar)
“Ik heb als Verzorgende IG gewerkt in de wijkverpleging. Elke week keek ik uit naar de lesdag omdat de sfeer onderling heel leuk was.”

Marlijn (35 jaar)
“Voor ik begon aan de opleiding heb ik 14 jaar in een drogist gewerkt. Ik heb bij het Volwassenen College de basis kunnen leggen voor het goed uitvoeren van mijn werk als doktersassistente bij defensie.“

Rianne (35 jaar)
“Ik was restaurant kok en Horeca & Catering manager en ben nu aan het werk als doktersassistente. De docenten waren in een woord super, hielpen mij er doorheen.”

Volwassenen College verzorgt elke tweede woensdag van de maand een online voorlichtingswebinar. Daarnaast is er regelmatig gelegenheid om voorlichting op locatie te volgen en daarbij een kijkje in de klas te nemen. Data en tijden staan op de website.

Volwassenen College locatie Heerhugowaard (Lesdag Donderdag), Dorpsstraat 41, 1721 BB Broek op Langedijk 0223-762777 of locatie Den Helder:  MFC ‘t Wijkhuis, Texelstroomlaan 5, 1784 EA 0223-762777. Kijk voor meer informatie op www.volwassenencollege.nl.

 

Laat meer zien
Back to top button