NieuwsRegionaal nieuws

Hollands Kroon herdenkt op 4 mei

HOLLANDS KROON – Op woensdag 4 mei herdenken we alle inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In Hollands Kroon worden vijf herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. U bent van harte welkom deze herdenkingen bij te wonen. De programma’s van de verschillende comités krijgt u te zien door op de linkjes te drukken.

Locatie Start Aanwezige College- of raadslid
Cultuurschuur in Wieringerwerf 19.30 uur Sylvia Buczynski
Witte kerkje aan de Trambaan in Wieringerwaard 19.30 uur Maarten Versluis
Molenvaart 120 in Anna Paulowna 19.45 uur Mary van Gent
Hippolytuskerk in Hippolytushoef / programma 18.30 uur Theo Meskers
De Koppeling in Nieuwe Niedorp 19.00 uur Rian van Dam

Democratie komt met een verantwoordelijkheid
Elk jaar wordt door het Nationaal Comité op 4 en 5 mei een jaarthema geformuleerd dat als inspiratie dient voor organisatoren van herdenkingen en vieringen. Het jaarthema van 2022 is ‘Vrijheid in verbondenheid’.

“In het voorjaar van 2020 was de hoopvolle verwachting dat de coronacrisis ons nader tot elkaar zou brengen, maar dat blijkt bijna twee jaar later maar deels waar. De pandemie heeft ook juist maatschappelijke problemen en tegenstellingen aan de oppervlakte gebracht, en getoond dat onze vrijheden soms haaks op elkaar lijken te staan – persoonlijke zeggenschap en het collectieve belang lijken niet altijd verenigbaar. De komende tijd kunnen we elkaar hopelijk weer meer ontmoeten. Maar het feit dat we weer bijeen mogen komen, betekent niet automatisch dat we ons ook verbonden voelen. Wat zijn de spanningen die hierdoor worden opgeroepen en hoe gaan we daarmee om? Het jaarthema van 2022 is dan ook Vrijheid in verbondenheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft historicus Annelien de Dijn, hoogleraar Moderne Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, gevraagd om de jaarthematekst van 2022 te schrijven. Eerder schreef zij het prikkelende Vrijheid: een woelige geschiedenis, over vijfentwintig eeuwen vrijheidsbegrip. De recente geschiedenis van de term ‘vrijheid’ neemt ze nu als uitgangspunt om te onderzoeken hoe vrijheid en verbondenheid zich tot elkaar verhouden, 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.” (Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Laat meer zien
Back to top button