NieuwsRegionaal nieuws

Herhaling is vaak het beste middel om bewustwording te creëren

REGIONAAL – Herhaling is vaak het beste middel om bewustwording te creëren. Zijn alle maatregelen rondom het coronavirus wel nodig? Is het niet gewoon een griepje? Er overlijden jaarlijks meer mensen aan de gewone griep dan er nu aan het coronavirus zijn gestorven! In China is het al weer over! Het zijn zomaar wat vragen en opmerkingen die je bijna dagelijks hoort of leest.

Om met elkaar daarover in discussie te gaan is wellicht interessant, maar helpt ons niet bij de oplossing van het probleem wat we op dit moment hebben. Om tot een oplossing te komen moeten we namelijk handelen. En wel collectief handelen. Als mensen namelijk de maatregelen niet serieus nemen en niet opvolgen hebben de maatregelen weinig tot geen nut. We hebben de kreet ‘Flatten the curve’ al eerder voorbij horen komen. Maar wat houdt het precies in? NOS op 3 maakte hierover een duidelijk filmpje, met daarin ook een duidelijke uitleg wat er gebeurt als we de maatregelen niet nakomen.

Ook is er gesproken om afstand van elkaar te houden bij bijvoorbeeld het boodschappen doen. Anderhalve meter is daarbij de richtlijn. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom de buurtbussen niet meer rijden. Er gevraagd wordt om in het openbaar vervoer achterin in te stappen, om bij de chauffeur weg te blijven. Allemaal maatregelen die voortkomen uit de oproep om afstand te houden.

Daarbij is er ook een andere wijze van afstand houden. Er wordt gevraagd aan kinderen en kleinkinderen even niet meer bij hun ouders of opa en oma langs te gaan. De ouderen vormen een risicogroep en zijn dus meer vatbaar voor het virus. Ook deze maatregelen en de risico’s zijn goed samengevat in een filmpje van NOS op 3 wat je hieronder kunt bekijken.

Met deze twee filmpjes is op een eenvoudige manier weergegeven wat de risico’s zijn en wat we zelf kunnen doen om het risico op verspreiding te minimaliseren. Echter het succes ervan staat en valt met het houden aan de maatregelen en richtlijnen die ons zijn gegeven, en die overigens ook in Noord-Holland zijn bekrachtigd via een noodverordening.

Laat meer zien
Back to top button