NieuwsRegionaal nieuws

Gevelbordje KNRM bij Sandfirden Technics

DEN OEVER – Sandfirden Technics in Den Oever, leverancier van scheepsmotoren en generatorsets, kreeg donderdagochtend bezoek van een delegatie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij. Als voorzitter van de plaatselijke commissie – zo heet het lokaal bestuur van de KNRM – had burgemeester Rian van Dam een gevelbordje meegenomen.

Het bordje met de tekst ‘Hier werkt een KNRM-er’ hangt bij de toegangsdeur van het magazijn, waar de meeste bezoekers binnenkomen. De spreuk dekt de lading niet helemaal, want bij Sandfirden – zoals het bedrijf kortweg wordt genoemd – zijn maar liefst drie KNRM-vrijwilligers in dienst: Johan Reitsma, Ruud van der Berg en schipper Eduard Terpstra. Reitsma was degene die samen met Van Dam het bordje aan de gevel mocht bevestigen.

‘Rian van Dam en Johan Reitsma bevestigen het bordje aan de gevel’ – Foto: Henk Cornelissen

Vrijwilligerswerk
Met deze gevelbordjes eert de KNRM de werkgevers van haar bemanningen. De KNRM drijft nu eenmaal op de inzet van vrijwilligers. Zij zijn dag en nacht paraat voor wie onverhoopt op het water in nood verkeert en in veiligheid moet worden gebracht. Verreweg de meeste vrijwilligers hebben overdag een baan en als de pieper afgaat, moeten ze alles uit hun handen laten vallen en tot actie overgaan. Dat moet je als werkgever dan maar goed vinden, maar bij Bart Bakker – directeur-eigenaar van Sandfirden Technics – is dat geen probleem.

Betrokkenheid
Niet alleen wordt met dit gevelbordje de aandacht gevestigd op het belang van het vrijwilligerswerk; het bedrijf in kwestie geeft op deze manier blijk van zijn maatschappelijke betrokkenheid. En dan is het ook nog zo, stipte Bakker aan, dat Sandfirden en de KNRM over een paar jaar buren van elkaar zullen zijn. Het station gaat verhuizen van de Sluiskolkkade aan het IJsselmeer naar de Oostkade aan de Noorderhaven. Dichter bij de Waddenzee, waar een wat hoger veiligheidsrisico is, en het station zal daar ook beter zichtbaar en gemakkelijker bereikbaar zijn.

Vers bloed nodig
Overigens kan de KNRM in Den Oever best weer wat nieuwe krachten gebruiken. Vanwege leeftijd stroomt er nu en dan een bemanningslid uit. Er is vooral behoefte aan mensen die overdag binnen tien minuten in Den Oever kunnen zijn. En vrouwen zijn er zeker ook welkom; in andere havens rond het IJsselmeer zijn al jaren vrouwen actief. Wie geïnteresseerd is kan op maandag de oefenavond bezoeken in het boothuis aan de Sluiskolkkade of een mail sturen naar secretaris@denoever.knrm.nl.

Laat meer zien
Back to top button