NieuwsRegionaal nieuws

Fietsen over de Afsluitdijk blijft nog jaren onmogelijk

DEN OEVER – Het blijft voor fietsers nog jaren onmogelijk om over de gehele Afsluitdijk te rijden, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Dat kan pas weer als renovatie klaar is, meldt het ANP. En die loopt fikse vertraging op door een ontwerpfout bij de nieuw te bouwen en te renoveren spuisluizen.

“De fietsbruggen over de bestaande spuisluizen vormen hierbij de grootste belemmering. Deze zijn nu verwijderd en er kunnen pas nieuwe fietsbruggen worden geplaatst na de renovatie van de spuisluizen. En juist deze werkzaamheden lopen het langst door”, schrijft de bewindsvrouw. De bouwwerkzaamheden duren zeker drie jaar langer tot 2025.

‘Zeer teleurgesteld’
De Fietsersbond streed ruim anderhalf jaar geleden, naar later bleek zonder succes, voor het open houden van de dijk voor de fietsers. Het nieuws dat de dijk nog eens drie jaar langer dicht blijft, komt hard aan. “We zijn zeer teleurgesteld”, zegt woordvoerder Wim Bot tegen NH Nieuws, “dat moge duidelijk zijn. In totaal is de Afsluitdijk nu liefst zes jaar dicht voor fietsers.”

Bot vraagt zich, net als directeur Esther van Garderen, hardop af of het inderdaad niet mogelijk is om een tijdelijke fietsbrug aan te leggen. “Of desnoods weer tijdelijke openstellingen voor fietsers, net als vorig jaar werd gedaan.” De Fietsersbond gaat hierover in gesprek met Rijkswaterstaat. “We willen weten of er écht niks mogelijk is.”

Fietsbus
Zolang de werkzaamheden doorgaan, kunnen fietsers en wandelaars gebruik blijven maken van een speciale fietsbus om de Afsluitdijk over te gaan. “Zodra er weer over delen van de Afsluitdijk kan worden gefietst zullen die delen van het fietspad worden opengesteld”, belooft Van Nieuwenhuizen. De Afsluitdijk is één van de grootste bouwputten van Nederland.

Laat meer zien
Back to top button