NieuwsRegionaal nieuws

“Erfgoedfestival” in april 2024 vanwege 100 jaar einde eiland Wieringen

HOLLANDS KROON – In 2024 is het honderd jaar geleden dat de Amsteldiepdijk geopend werd, waarmee een einde kwam aan het eiland Wieringen. In het kader hiervan kwam Cultuur binnen de Dijken, de stichting die theater- en cultuurprojecten in de gemeente Hollands Kroon organiseert met het idee om een “erfgoedfestival” op te zetten.  En in dit kader is erfgoed heel breed gedacht. Erfgoed zijn namelijk ook alle verhalen van bewoners van Wieringen die op de een of andere manier bewaard moeten worden.

Hiervoor heeft Cultuur binnen de Dijken subsidie aangevraagd bij verschillende organisaties. En deze aanvragen zijn in alle gevallen positief beoordeeld. De verschillende donateurs zijn: het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie, het Waddenfonds en het Windfonds. Daarnaast krijgt Cultuur binnen de Dijken subsidie van de gemeente Hollands Kroon voor allerlei projecten. Dankzij de steun van deze organisaties wordt er nu door Cultuur binnen de Dijken volop gewerkt aan de realisatie van het Erfgoedfestival op 13 en 14 april 2024.

Het idee daarbij is dat er eerst komende oktober een schrijfcursus wordt georganiseerd waarbij begonnen wordt met het verzamelen van materiaal. Er komt iemand iets vertellen over de geschiedenis van Wieringen, we gaan mensen interviewen, er wordt gegrasduind in geschriften, in de Wieringer taal, in oude volksverhalen enz. Vervolgens gaan we na een masterclass scriptschrijven echt aan de slag met het maken van de teksten voor monologen, dialogen en scenes.

Er zullen ook andere vormen van theater ontwikkeld worden, zoals dansstukken, muziek- en koorwerk enzovoorts. Uiteindelijk zullen dan in april al deze projecten als een soort festival te zien zijn op Wieringen. Er wordt al gezocht naar goede gelegenheden waar dit te zien zal zijn. Daarnaast zijn er voor al de verschillende erfgoedonderdelen nodig in de eerste plaats mensen die verhalen hebben en die geïnterviewd willen worden. Verder zijn er schrijvers, theatermakers, choreografen en componisten nodig. En dan wordt er ook gezocht naar uitvoerenden die graag toneelspelen, dansen, zingen enz enz. Al met al wordt dit weer zo’n bijzonder project van Cultuur binnen de Dijken. Het echte werk moet vanaf nu beginnen, maar het is heel positief dat er door zoveel fondsen zo gunstig geoordeeld is over dit festival. Die steun is natuurlijk hartverwarmend. Over dit project kan contact opgenomen met Cultuur binnen de Dijken via e-mailadres stichting@cultuurbinnendedijken.nl.

Laat meer zien
Back to top button