NieuwsRegionaal nieuws

Drinkwater volgend jaar iets duurder

REGIONAAL – PWN heeft de nieuwe drinkwatertarieven voor 2020 vastgesteld. Het variabele tarief daalt iets, maar het tarief voor het vastrecht – de vaste kosten voor een aansluiting – gaat omhoog, waardoor de gemiddelde waternota met 1,6% zal stijgen.

Het tarief van drinkwater wordt bepaald door de kosten die nodig zijn om het te maken en te leveren. Klanten betalen in 2020 gemiddeld € 1,31 per 1000 liter zuiver drinkwater, plus € 58,33 (inclusief 9% btw en exclusief belasting op leidingwater) voor het vastrecht. Voor een gemiddeld huishouden is de drinkwaterfactuur ongeveer drie euro per jaar meer dan in 2019.

Het drinkwatertarief wordt jaarlijks aangepast en komt tot stand door een transparante kostentoedeling zoals de Drinkwaterwet voorschrijft. Het drinkwatertarief is opgebouwd uit variabele kosten (de kosten voor het waterverbruik), vastrecht (de kosten voor een aansluiting), belasting op leidingen (een milieubelasting om duurzaam gebruik van kraanwater te stimuleren) en 9% BTW. Ook CAO ontwikkelingen en algemene inflatie zijn van invloed op het tarief.

Jaarlijks levert PWN ruim honderdzeven miljoen kubieke meter drinkwater aan bijna 783.000 consumenten, bedrijven en instellingen. Dit gebeurt via een drinkwaterleidingnet van ruim 10.250 km lang, ongeveer een kwart van de omtrek van de wereld. Dat is iets om trots op te zijn, maar ook iets om heel bewust mee om te gaan, ook in 2020.

Kijk op www.pwn.nl/tarieven voor het volledige tarieven overzicht en waterbesparingstips.

Laat meer zien
Back to top button