NieuwsRegionaal nieuws

Corona-drukte voor GGD Hollands Noorden

NOORDKOP – Testresultaten voor coronabesmettingen lopen vertraging op door het grote aantal onderzoeken dat de GGD Hollands Noorden doet. Alleen deze week al zijn in de Kop van Noord-Holland, de regio Alkmaar en in West-Friesland tientallen personen getest. ‘Alle onderzoeken komen bij de landelijke laboratoria terecht en daar het is nu ook extra druk’, laat de GDD Hollands Noorden weten aan verslaggever Jurgen van den Bos van NH Nieuws.

Op dit moment zijn in de noordelijke regio’s nog geen besmettingen met het coronavirus geconstateerd, maar er zijn wel veel mensen die met klachten rondlopen en de huisarts bellen, vertelt Anneke van Doorn van de GGD Hollands Noorden. Het wachten op de testresultaten van een mogelijke coronabesmetting heeft al de nodige spanning opgeleverd. ‘Veel mensen hebben gelukkig hun resultaten al binnen, maar vanuit het hele land komen testen binnen en het kost gewoon tijd.’

Zodra er een melding binnenkomt via de huisarts gaan twee medewerkers van de GGD op pad. Van Doorn: ‘Ook dat kost extra tijd en inzet. We bezoeken de mensen aan huis. Daar nemen we onder beschermende omstandigheden wangslijm af en dat wordt naar het laboratorium gestuurd.’ Uit privacyoverwegingen komen GGD-medewerkers in niet-herkenbare auto’s bij de mensen thuis.

Inmiddels zijn in het land extra laboratoria ingericht, zodat de uitslagen sneller beschikbaar zijn. Intern heeft de GGD Hollands Noorden mensen vrij gemaakt om nog meer huisbezoeken af te kunnen leggen.

Ondanks het landelijk ingestelde nummer (0800-1351) voor vragen over het coronavirus van de GGD staat de telefooncentrale van de GGD Hollands Noorden roodgloeiend. ‘Veel mensen die zich zorgen maken om hun kinderen of mensen in hun omgeving die ziek zijn, maar ook vragen van mensen die net terug zijn van vakantie of op vakantie willen.’

Laat meer zien
Back to top button