Er op uitmuseumNieuwsRegionaal nieuws

Brandspuitenweekend 15 & 16 juli met historisch brandweermaterieel

MEDEMBLIK – Het Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, houdt op zaterdag 15 en zondag 16 juli een spetterend brandweerfestijn met authentieke (nog werkende) stoomspuiten, historische hand- en motorspuiten, oldtimer brandweerauto’s en een spectaculair waterspel van de brandweer Nibbixwoud. Zondag kun je ook de brandweer regio West-Friesland in actie zien met een jeugdteam en moderne brandweerwagen.

Spetterend brandweerfestijn
Spuitgasten van Stichting Stoomspuit Wormerveer en Stichting Stoomspuit Gorkum tonen met de kolengestookte Bikkers stoomspuiten hoe een brand ruim 100 jaar geleden geblust werd. Het Zaens Brandweermuseum houdt demonstraties met een motorspuit uit 1914. Op het museumterrein staan een aantal historische voertuigen opgesteld, zoals de Dodge autospuit uit 1938 van de brandweer Winkel, de 602 oldtimer brandweerwagen uit Enkhuizen en de 651 ladderwagen uit Bergen. Met de ladderwagen kan je een ritje maken op en neer naar Medemblik.

‘Vliegende Brandweerman’ voor durfhalzen!
Durf jij in de op waterkracht werkende spectaculaire attractie van de brandweer Nibbixwoud te stappen? Een krachtige waterstraal stuwt je ca. 4 meter omhoog de lucht in, waarna je met zo’n 30 km per uur in de rondte wordt geslingerd. Klinkt eng, maar is leuk voor kinderen én volwassenen. Met een handpomp en waterstraal kun je ook proberen een balletje van een pylon af te schieten.

Alles wat draaien kan, draait!
Zowel binnen in het museum, alsook buiten in de machinetuin draaien de machines. We gaan boomstammen hijsen en zagen en in de museumhaven kun je de kolengestookte emmerbaggermolen onder stoom in bedrijf bezichtigen.

Laat meer zien
Back to top button