GemeentenieuwsNieuwsRegionaal nieuws

30.789 tegels eruit, groen erin!

Hollands Kroon verslaat Texel bij NK Tegelwippen

HOLLANDS KROON – Tijdens de vierde editie van het NK Tegelwippen werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Van maart tot en met oktober van dit jaar is dus een nieuw record gehaald!

Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Dit jaar heeft Hollands Kroon meegestreden met een recordaantal deelnemers. In totaal deden 173 gemeenten mee om de meeste tegels te wippen. Gisteren 15 november, kondigde de organisatie de winnende gemeenten aan. Hollands Kroon wipte 30.789 tegels en is op de 17e plek geëindigd in het klassement van kleine gemeenten.

Hollands Kroon vs Texel
Vorig jaar werd Hollands Kroon nog kampioen in het klassement voor kleine gemeenten. Hoewel de gemeente de strijd om de gouden schep dit jaar niet heeft gewonnen, hebben ze toch een strijd gewonnen. Dit jaar werd Hollands Kroon namelijk uitgedaagd door rivaal Texel. Zij zijn met 1.517 tegels uiteindelijk op plek 51 in het klassement van kleine gemeenten geëindigd.

Succesformule voor vergroening
De gekte om groen geluk sloeg in Hollands Kroon om zich heen tijdens het NK Tegelwippen 2023. Massaal pakten bewoners, ondernemers, scholieren en wethouders samen de schep op en droegen hun steentje bij. Voor het eerst dit jaar werd in onze gemeente de tegeltaxi ingezet. Met deze tegeltaxi kwam men de tegels persoonlijk bij bewoners thuis ophalen. Maar ook de actie ‘lever een tegel in, krijg een plant cadeau’, tijdens de Dag van de Toekomst op 8 juli, leverde heel wat tegels op.

Wethouder Lilian Peters is beretrots en bedankt iedereen die aan de actie heeft deelgenomen: ‘Wederom hebben we laten zien waar een kleine, dunbevolkte gemeente als Hollands Kroon groot in kan zijn. 30.789 tegels zijn vervangen door groen. En daarmee dragen wij ons steentje bij aan een beter klimaat’.

Waarom tegels wippen?
Waarom tegelwippen daarbij zo belangrijk is, legt Beleidsadviseur Biodiversiteit Stefan Louwerse uit: ‘Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Bij hevige regenbuien kan water makkelijker wegstromen. Ook geeft groen verkoeling en gaat het hittestress tegen in de warme zomers. Bovendien vergroot het de biodiversiteit. Meer en afwisselend groen geeft een woonplek en voedsel aan dieren zoals insecten, vogels en egels’.

NK Tegelwippen online
Meer informatie en de eindstand is te vinden op nk-tegelwippen.nl.

Laat meer zien
Back to top button