Agrarisch nieuwsNieuws

Ontdek de nieuwe digitale erfbeplantingstool van Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – Een groen erf is aantrekkelijk! Een mooi erf is een visitekaartje voor een woning of bedrijf. En de beplanting is goed voor de natuur en geeft dieren een fijne woonplek. Sinds kort staat de nieuwe erfbeplantingstool online. In deze tool ontdekt u hoe uw erf kan meehelpen aan het landschap en de natuur. Handige tips en voorbeelden helpen u op weg om uw erf groener te maken.

Waarom groener worden?
Erven zijn dé plek om in een eentonig landschap voor afwisseling te zorgen. Een erf kan een biodiverse oase worden. Een plek waar veel verschillende planten zijn. Waardoor een thuis voor kleine dieren en insecten ontstaat. Een groen erf met weinig verharding is goed voor ons klimaat. Regenwater wordt goed opgevangen en hittestress wordt voorkomen. Ook is een groen erf mooi in het agrarisch gebied. Zo ontstaat een aantrekkelijke plek voor bewoners en recreanten.

Een thuis voor dieren
U kunt verschil maken in uw tuin met verschillende bloemen en een windsingel. Of door bijvoorbeeld de voortuin netjes te maaien en het gras op het achtererf hoger te laten staan. Van deze verschillen heeft de natuur meteen voordeel. Zoals wilde bijen waarvan sommige soorten niet ver kunnen vliegen tussen het nest en een voedselbron. Zij kunnen voedsel verzamelen in de bloementuin op het erf. En zij nestelen in een hoop grond die op het achtererf ligt. Wilde bijen kunnen op die manier van erf naar erf door het landschap hoppen. Ook verschillende vogelsoorten maken hun thuis van groene erven. Een voorbeeld hiervan is de indrukwekkende kerkuil die s ’nachts geruisloos op jacht gaat naar muizen.

‘Schets uit erfbeplantingstool’

Praktisch en inspirerend
De erfbeplantingstool is duidelijk en inspirerend. Per gebied kunt u een voorbeelderf bekijken en praktische tips lezen. In een paar stappen weet u wat de beste aanpak voor uw eigen erf is. Tekeningen en foto’s zorgen voor de herkenning. Met deze tool hoopt Hollands Kroon erfeigenaren te enthousiast te maken hun erf mooi, groen en biodivers in te richten. Dit is mooi voor mens en dier! Bekijk de erfbeplantingstool en ontdek wat u kunt doen.

Groenplan
De erfbeplantingstool is een onderdeel van het Groenstructuurplan. Over dit plan neemt de gemeenteraad in mei een besluit. Het plan is een uitwerking van het Deltaplan Biodiversiteit 2020-2022, gemeente Hollands Kroon.

Laat meer zien
Back to top button