BedrijvennieuwsLokaal nieuwsNieuws

Zonnepanelen nog steeds een verstandige keuze

SLOOTDORP – Het is vaak een onderwerp van gesprek, het plaatsen van zonnepanelen. Wat zijn de regels en wat is het rendement? Tijd voor een gesprek met specialist Enzo den Rooijen van het bedrijf Zonnepanelen Enzo uit Slootdorp.

Zijn zonnepanelen anno 2024 nog steeds een verstandige Keuze?
Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren in een razend tempo op onze daken geplaatst, maar nu vragen steeds meer mensen zich af of dit nog wel rendabel is. Zo worden er tegenwoordig bijvoorbeeld terugleverheffingen gevraagd door bepaalde leveranciers, gaat de salderingsregeling misschien worden afgebouwd en is het net overspannen waardoor omvormers uitvallen.

Verdienen zonnepanelen zich nog wel terug met al die nadelen?
Dit klinkt allemaal redelijk heftig en is ook zeker niet zo zwart wit als hierboven weergegeven, maar dit is wel de toon die de meeste (social) media laat horen over zonnepanelen. Ten eerste zijn de panelen nu weer op of zelfs onder het niveau van voor de energiecrisis. Dit zorgt ervoor dat panelen weer goed betaalbaar zijn en dat de huidige terugverdientijd voor de meeste systemen tussen de 2,5 en 3,5 jaar ligt.

Terugleverheffing energieleveranciers
Er zijn inderdaad een 5-tal energieleveranciers die een terugleveringheffing vragen voor het terugleveren van zonnestroom. Dit zijn dus nog lang niet alle leveranciers en er zijn nog voldoende energieleveranciers waarbij je niet gestraft wordt voor het hebben van zonnepanelen. Let hier uiteraard wel altijd goed op bij het maken van een keuze voor een energieleverancier.

Afbouw salderingsregeling
Al sinds 2021 staat de salderingsregeling op het rooster om in stappen afgebouwd te gaan worden. 06-02-2024 gaat de eerste kamer hierover debatteren. De week erop zal hierover worden gestemd. Er zijn een aantal indicaties waaruit zou blijken dat de saldering voorlopig nog blijft bestaan zoals deze nu is. Zo is er een groot gedeelte van de eerste kamer tegen de afbouw en is er de vraag of de startdatum haalbaar is, omdat voordat dit kan beginnen alle ouderwetse terugdraaimeters dan vervangen moeten zijn door een modernere digitale of slimme meters. Zoals het er nu uitziet lijkt de afbouw op zijn vroegst pas begin 2027 ingezet te kunnen worden dus dan is door de mensen die nu panelen aanschaffen de initiële investering al bijna terug verdiend.

Uitval omvormers door netcongestie
Je hoort ook steeds vaker dat het net overbelast is en dat er hierdoor omvormers uitvallen, maar als je kijkt naar de paar momenten in het jaar dat dit gebeurt scheelt dit in de meest schrijnende gevallen in onze gemeente nog geen 1%. Dit omdat de omvormer niet de hele dag uitvalt, maar maar een korte tijd op de piek van de dag. Hier kan je een groot deel van ondervangen door gebruik te maken van een dikkere stroomkabel van de meterkast naar de omvormer, micro omvormers te gebruiken (deze zullen 1 voor 1 uitschakelen waardoor niet het hele systeem tegelijk uitschakeld) en het wil ook helpen om grote verbruikers op het hoogtepunt van de dag aan te zetten dus tussen 12:00 en 14:00.

Worst-case-scenario
Zelfs in het ergste geval dat de salderingsregeling vervalt, er wordt niks meer betaald voor de extra terug geleverde stroom en de energieleveranciers blijven hun teruglever heffing in stand houden dan nog verdienen zonnepanelen zichzelf terug. In dit gevallen zorg je met een export limiet op de omvormer er simpel voor dat de omvormer alleen stroom opwekt wanneer er in huis verbruikers aanstaan waardoor en niks wordt terug geleverd, maar er nog wel 30-35% van de stroom van de panelen wordt verbruikt. Hierbij wordt de terugverdientijd dan een jaar of 10, maar dit scenario is hoogst onwaarschijnlijk. Uiteraard is dit flink in te korten bij het gebruik van slim aangestuurde thuisaccu’s en laadpalen.

Enzo vertelt tot slot: “Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van een weloverwogen keuze. U kunt een offerte-aanvraag doen op onze website. Naast zonnepanelen plaatsen wij ook laadpalen, energiebeheer systemen en thuisbatterijen om het eigen verbruik zoveel mogelijk te optimaliseren.

Zonnepanelen Enzo Sluisweg 7 Slootdorp, tel: 0227-234 411
info@zonnepanelenenzo.nl      zonnepanelenenzo.nl     

Foto: De Meerpeen/Ton van Oers
Laat meer zien
Back to top button