ConcertEr op uitLokaal nieuwsNieuws

Zin in een Bakkie Bach?? Kom op de koffie bij Klaartje

WIERINGERWERF – Op vrijdag 25 augustus, 20.00 uur bent u welkom bij de Muziekvrienden Samenstroom in De Samenstroom in Wieringerwerf. Dat wordt echt smullen van een niet alledaags kopje koffie. Met de landelijk bekende zangeres en theatermaker: Klaartje van Veldhoven, een ‘avontuurlijke sopraan met lef en smaak’ en haar ensemble bestaande uit een accordeon, bariton en cello. Klaartje wordt gevraagd in theaters in het hele land. Haar voorstelling ‘Bakkie Bach’ kreeg van de recensent in het NRC 5 sterren, dus….

Dat zij nu in Wieringerwerf optreedt is uniek te noemen. Klaartje was op het Haags Conservatorium een jaargenoot van Edwin Hinfelaar, één van de bestuursleden van ‘De Muziekvrienden’. Vandaar dat men met haar in contact kwam.

Zij brengt met veel verve en humor Bachs koffiecantate met de titel ‘Bakkie Bach’. Dat Bach niet alleen serieus en zwaar werk heeft geschreven maar ook humor had, dat weten niet veel mensen. Maar dat komt toch echt in uiting in deze cantate. Bach schreef de cantate als een soort protest omdat hij van zijn ‘bazen’, de hoge heren van de Thomaskirche in Leipzig, alleen maar religieuze muziek mocht schrijven. Dat ging hem vervelen. ‘Ik zal jullie eens laten zien wat ik daarbuiten in mijn mars heb’ zo moet Bach gedacht hebben. En die gedachte past naadloos bij Klaartje. Als meesterlijk sopraan zingt zij met evenveel gemak zowel serieus als humoristisch repertoire.

Waar gaat die koffiecantate dan over?
Koffie drinken was in Bachs tijd zeker niet onomstreden. De effecten van de drank waren nog onbekend. De Koffiecantate is eigenlijk net een komische mini-opera. Het meisje Lieschen is gek op koffie, zeg maar gerust verslaafd. “Als ik niet driemaal daags mijn kopje koffie mag drinken,” zingt ze, “dan verander ik tot mijn verdriet in een verdord stukje geitenvlees.” Haar vader vindt die obsessie maar niets. Hij probeert zijn dochter over te halen om haar favoriete drankje vaarwel te zeggen. “Weg met die koffie!”

Ze mag van hem alleen trouwen als ze stopt met koffiedrinken. Uiteindelijk stemt Lieschen toe. Tenminste, dat denkt hij……  Lieschen heeft daar hele andere ideeën over. Hoe dat verder afloopt kunt u horen en zien op 25 augustus. Echt een aanrader dus. Kosten: € 15,00. Kaarten zijn te bestellen via de website: https://muziekvriendensamenstroom.home.blog

Om in de juiste stemming te komen bieden de organisatie vooraf aan deze voorstelling vanaf 18.30 uur een High Coffee Cantate Tafel aan. Een buffet van allerlei lekkere dingen. Van taart tot broodjes. En natuurlijk het bakkie koffie (of thee). Als het kan buiten in de tuin van de Samenstroom. Bij slecht weer in Ons Centrum. Kosten bedragen € 5,00. Lukt het niet om kaarten via internet te bestellen? Of wilt u meer weten? Mailen of bellen mag ook: muvrisa@gmail.com of 06-41186391

Laat meer zien
Back to top button