Lokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Wieringer Courant – Wieringermeerbode in een ander jasje

henk en diana
‘De presentatie van de Wieringermeerbode-Wieringer Courant in het nieuwe jasje. Links redacteuren Henk Cornelissen en Diana Boerman’ – Foto: Erwin Slootweg

WIERINGERMEER – Vanmiddag presenteerde de redactie van de Wieringer Courant – Wieringermeerbode het nieuwe tabloid formaat aan de vaste lezers in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Dit gebeurde met een kopje koffie en een croissantje. Ook wethouder Theo Groot schoof aan om de nieuwe vormgeving van de krant te bewonderen.

De krant die inmiddels 104 jaar bestaat vind zijn oorsprong op Wieringen. De krant heeft Compilatie Krantendoor de jaren heen enkele namen gehad. De oudste naam, dat zal niemand verbazen, is de Wieringer Courant. In de periode van 1912 – 1942 viel de Wieringer Courant bij vele huishoudens op Wieringen in de bus. Vanaf 1942 kreeg de krant voor bijna vier jaar de naam Wieringermeerbode. Vanaf eind 1945 zou de naam veranderen in de Flevobode. Ook die naam zou uiteindelijk slechts vijf jaar op de voorkant prijken. Uiteindelijk kennen de huidige lezers de krant als de Wieringer Courant en de Wieringermeerbode, beider namen zij voor vele jaren weer teruggekomen en werden per gemeente verspreid.

Enkele jaren geleden werd  de kop van de krant gestandaardiseerd en kwam de oudste naam, Wieringer Courant bovenaan te staan en de naam Wieringermeerbode kleiner eronder. ‘Dat was voor ons best wel een dingetje’, zegt redacteur Henk Cornelissen. ‘Want hoeveel mensen zouden dat niet kunnen waarderen. De kostenbesparing was op jaarbasis dusdanig dat men besloot de wijziging door te voeren. Uiteindelijk hebben drie abonnees de krant opgezegd. Dus de schade viel mee’.

Deze week ondergaat de krant zijn volgende verandering. Als één van de laatste drie kranten verscheen de Wieringer Courant-Wieringermeerbode nog op het ‘broadsheet’ formaat. Bij de drukkerijen wordt dit formaat steeds minder gangbaar. Vandaar dat de hoofdredactie van de Holland Media Combinatie, waar de krant inmiddels al weer enkele jaren onder valt, heeft besloten om de krant voortaan op tabloid formaat uit te geven. ‘Het is een handzamer formaat, waarin we meer met de opmaak kunnen doen. De opmaak wordt door de redactie zelf gedaan. Het is een krant met een kleurrijke en frisse uitstraling die er weer voor jaren tegen kan.’ aldus redacteur Diana Boerman.

Laat meer zien
Back to top button