Er op uitExcursieLokaal nieuwsNatuurNieuws

Wadvogelexcursie langs het wad

DEN OEVER = Zaterdagmorgen, 5 augustus, organiseert natuurvereniging Wierhaven een vogelexcursie bij het
Schor van Den Oever. De Waddenzee en de trek van steltlopers, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Vanaf juli keren de allereerste steltlopers terug uit het hoge noorden en passeren de Nederlandse Waddenzee
op weg naar hun overwinteringsgebieden in Afrika of ZW Europa. Tijdens de maandelijkse wadvogeltelling zaterdag zagen we al veel Rosse Grutto’s, Kanoeten, Bonte Strandlopers en Goud- en Zilverplevieren. Die zijn nu nog in hun broedkleed en goed te herkennen. We hadden ook een nieuw record aan Tureluurs van meer dan 5.000 vogels. Tijdens de wandeling lopen we langs het Schor bij Den Oever en zullen zoveel mogelijk soorten steltlopers de revue laten passeren.

Het Schor is een zogenaamde hoogwatervluchtplaats, waar de vogels rusten om vervolgens met het volgende lage getij weer te kunnen foerageren op het wad. We vertellen het een en ander over de wadvogeltellingen die maandelijks op Wieringen met vier telploegen door Wierhavenleden worden uitgevoerd. En wie weet zien we “de Witte van Wieringen” wel, deze albino scholekster liet zich bij de vorige wadvogelexcursie ook goed zien en scharrelt al drie jaar langs de Wieringer kust rond. Uiteraard zien we nog veel meer witte vogels, want augustus is ook de toptijd voor de Lepelaars. Zin in een zomerse vogelochtend? Of altijd al moeite gehad met de herkenning en/of het tellen van de vele soorten wadvogels? Dan is dit de ideale excursie met uitleg van de experts voor jou!
Overbodig om te zeggen dat het handig is om een verrekijker mee te nemen.

De excursie is tussen 10.00 – 12.00 uur. Het is voor leden van Wierhaven gratis. Niet-leden betalen € 2,00.
Verzamellocatie is de parkeerplaats bij de Havenboet, Havenkade 3A, Den Oever. Neem voor meer informatie contact op met Wim Tijsen, 06-25107483. Geïnteresseerd? Meld je dan eerst aan bij educatie@wierhaven.nl, onder vermelding van je naam en telefoonnummer en het aantal personen. Maximaal kunnen er 20 mensen mee.

Laat meer zien
Back to top button