Lokaal nieuwsNatuurNieuws

Vogelexcursie geïnundeerde akkers Wieringermeer door Wierhaven

WIERINGERMEER – Dinsdagavond, 9 augustus, organiseert de natuurvereniging Wierhaven een vogelexcursie langs de onder water gezette akkers in de Wieringermeer. De excursie is van 19.00-21.00 uur, verzamelpunt is de Cultuurschuur aan het Loggersplein 1 te Wieringerwerf. Aanmelden op: educatie@wierhaven.nl. De excursie is bedoeld voor jong en oud. We nemen vogelgidsen, telescopen en verrekijkers mee!

Het inunderen van akkers is een milieuvriendelijke methode die door steeds meer agrariërs in de polder bij de akkerbouw-, en bollenteelt wordt ingezet om aaltjes te bestrijden. Er zijn heel wat vogelsoorten die daarvan profiteren en slim gebruik maken van deze waterrijke velden. Met name komen er grote aantallen kemphaantjes, tureluurs en grutto’s op af. Voor onze Nationale vogel, de grutto, zijn het vooral de jonge vogels die er gebruik van maken. Dansmuggen leggen hun eitjes in het ondiepe water en de larven van deze dansmuggen zijn na een tijdje een energierijke maaltijd om op te vetten voor ze naar het zuiden vertrekken. Daarnaast maken verschillende soorten plevieren, zoals de goud- en bontbekplevier en de kleine plevier gebruik van deze tijdelijke voedselbron. Andere voorkomende soorten zijn de watersnip, bosruiter, zwarte-, en groenpootruiter en het witgatje. Eenden soorten, zoals de wintertaling, slobeend en de casarca zien we regelmatig op deze waterrijke velden. We vertellen het een en ander over de vogeltellingen die in de herfst- en wintermaanden maandelijks plaats vinden en leggen uit hoe we dat doen. Hoe tel je nu grote groepen vogels? Af en toe worden er ook zeldzaamheden zoals de grauwe franjepoot of een andere dwaalgast zoals gesignaleerd.

Zin in een zomerse vogelavond? Of altijd al moeite gehad met de herkenning en het tellen van de vele soorten steltlopers? Dan is dit de ideale excursie voor jou! Kosten: Leden: Gratis; Niet-Leden: € 2,00 Verzamellocatie: de Cultuurschuur, Loggersplein 1, Wieringerwerf. Voor meer informatie: Wim Tijsen Tel: 06-25107483. Geïnteresseerd? Meld je dan EERST aan bij educatie@wierhaven.nl, onder vermelding van je naam en telefoonnummer en het aantal personen. Maximaal kunnen er 15 mensen mee.

Foto: Otto de Vries
Laat meer zien
Back to top button