Agrarisch nieuwsLokaal nieuwsNieuws

Voedselbos aan de Oudelanderweg

MIDDENMEER – Op 1 februari is er een stukje landbouwgrond aan de Oudelanderweg 25 te Middenmeer omgezet in een voedselbos. Vrienden, familie en bekenden hielpen die dag mee om de plantwerkzaamheden te verrichten. De Meerpeen ging in gesprek met initiator Luuk Kerckhaert (23).

 Luuk, jij bent van de studie geneeskunde overgestapt naar voedselbossen. Dat is nogal een omslag, nietwaar?
Luuk: “Klopt, dat hoor ik vaker. Sommige mensen noemen het zelfs ‘zonde’, maar zelf zou ik de keuze om je passie te volgen niet snel ‘zonde’ noemen. Soms doen bepaalde gebeurtenissen je inzien dat je een moeilijke knoop moet doorhakken. Bovendien heb ik het ondernemerschap tot nu toe een stuk uitdagender en inspirerender gevonden dan de strak omlijnde geneeskundeopleiding, juist door de ruimte voor eigen invulling en de creatieve uitdagingen die het biedt.”

Die ondernemende inslag, waar komt die vandaan?
 “Mensen die mijn vader, Arthur, kennen, weten dat ik het zeker niet van een vreemde heb. Het pionieren zit al generaties in onze familie: mijn overgrootouders kwamen ooit als pioniers naar de Wieringermeer om hier een bedrijf op te bouwen. Het is dus niet gek dat ik net als mijn vader en opa’s aan het pionieren ben geslagen. In mijn geval pionieren met voedselbossen.”

 Voedselbossen, dat klinkt als een heel nieuw avontuur. Kun je kort uitleggen wat dat precies is?
“Een voedselbos is een door mensen ontworpen bos met meerdere lagen – van hoge bomen tot bodembedekkers – waarin elke laag eetbare gewassen zoals fruit, noten en kruiden oplevert. Het is nog een vrij nieuwe teeltvorm, zeker op grotere schaal, maar de potentie is groot: meer biodiversiteit, weerbaarheid tegen klimaatverandering en minder afhankelijkheid van externe inputs zoals gewasbeschermingsmiddelen en (kunst)mest.

 En hoe ben je er precies mee in aanraking gekomen?
 “We hadden op het bedrijf een halve hectare grond die niet in het teeltplan paste en waarvoor we een invulling zochten. Per toeval kwamen we het voedselbosconcept en een project met proefpercelen tegen. Daarnaast volgde ik een vak over voedselbossen aan de UvA, wat me echt heeft overtuigd van het concept. Afgelopen februari plantten we, samen met vijftig enthousiaste vrijwilligers, de eerste halve hectare aan de Oudelanderweg in Middenmeer – een dag vol energie en samenwerking.”

 Hoe zie je de toekomst van jouw voedselbos en van voedselbossen in het algemeen?
“Ons akkerbouwbedrijf is een paar jaar geleden een samenwerking aangegaan genaamd Gawijzend Agro, waarin vier akkerbouwfamilies – samen goed voor 400 hectare – hun krachten bundelen. Vanuit Gawijzend Agro starten we een nieuwe onderneming die zich volledig gaat richten op voedselbosbouw: dit jaar schalen we op naar zo’n twee hectare, en volgend jaar komen daar nog een aantal hectaren bij. Ik geloof dat voedselbossen een prachtige aanvulling vormen op de gangbare landbouw door de veerkrachtige ecosystemen die ze vormen, waar generaties lang – letterlijk en figuurlijk – de vruchten van geplukt kunnen worden.”

 Ik hoor ook dat je samen met iemand een nieuw initiatief bent gestart: ‘de Voedselboys’?”
Luuk: “Klopt, samen met een compagnon help ik anderen bij het realiseren van hun eigen voedselbos. Er zijn nog best wat vragen en praktische drempels bij deze nieuwe teeltvorm. Met onze eigen ervaringen hopen we die drempels voor anderen te verlagen.  

Mooi verhaal, Luuk. Als lezers nu nieuwsgierig zijn geworden, wat kunnen ze dan doen?
“Ze zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Stuur gerust een mailtje naar voedselbos@gawijzend.nl, volg ons voedselbos op Instagram (@voedselbos_catharina), en bezoek www.voedselboys.com voor meer informatie over voedselbossen.”

‘Hazelaars op de voedselbos plantdag in februari’
Foto: Marjo Hoornsman Fotografie
Laat meer zien
Back to top button