Agrarisch nieuwsLokaal nieuwsNieuws

Van der Jagt specialiseert zich verder in het verplanten van bomen

WIERINGERWERF – In 2021 nam Pieter van der Jagt het verplanten van bomen over van Otto Brienissen. En dat blijkt een succes. “Dat er een sterke toename is naar de vraag voor het verplanten van bomen is op zich niet vreemd. Bomen hebben meer waarde dan een gemiddelde leek zou verwachten. Door het verplanten van de boom blijft de ecologische en economische waarde behouden. Bomen verplanten kan voor opdrachtgevers ook financieel al snel uit. Bij het verplaatsen van meer dan 5 bomen met een doorsnede van 14 tot 35 cm zijn de kosten vrijwel gelijk aan het omzagen, uitfrezen en een nieuwe boom met een doorsnede van 6 tot 8 cm plaatsen. En het grootste voordeel is dat er voor het beeld meteen een volwassen boom staat. En met de hedendaagse technieken kan je bijna elke boomsoort verplanten. Daarbij moet wel worden gezegd dat de kwaliteit van de boom, het wortelgestel en de voor- en nazorg daarvoor bepalend zijn. Zo helpt bijvoorbeeld het injecteren van voedingsstoffen bij een sneller herstel van het wortelgestel.

Als bedrijf zetten wij alleen in op kwaliteit en niet op kwantiteit. Soms adviseren we klanten om bomen niet te verplaatsen omdat ze het dan niet gaan redden. Je moet daarin gewoon reëel en eerlijk zijn richting de opdrachtgever. Het welzijn van de boom staat daarbij voorop. Onze opdrachtgevers zijn onder andere particulieren, aannemers, groenbedrijven, waterschappen, natuurorganisaties en gemeenten. Ons werkgebied bestrijkt de westelijke kant van Europa. En gelukkig mogen we ook voor gemeenten dichterbij werken. Zo werken we regelmatig in en voor de gemeentes Hoorn, Purmerend, Zaandam en Amsterdam. De toenemende vraag is voor ons een reden om te investeren in een nieuwe machine waarmee we nog grotere bomen kunnen verplaatsen.”

Van der Jagt heeft zijn oog laten vallen op een compleet aangepaste grotere nieuwe kraan met eveneens een grotere verplantschep. Dit vergt een hele grote investering. “Maar daarvoor hebben we er dan ook een goede tweedehands dieplader bij om alles te kunnen vervoeren. En gelukkig hebben we de vrachtwagen al”, zegt Pieter van der Jagt lachend.

Van der Jagt kan het gehele verplantproces van A tot Z regelen. Van onderzoek tot nazorg. Voor meer informatie over het verplanten van bomen kunt u contact opnemen met Pieter van der Jagt 06 – 40 137 743.

Laat meer zien
Back to top button