Agrarisch nieuwsEr op uitEvenementLokaal nieuwsNieuws

Tweede Pinksterdag: Trekkertrek 2024

MIDDENMEER – Maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, staat bij menig snelheid- en geluidliefhebber roodomrand op de kalender. Het tweejaarlijkse evenement Trekkertrek vindt dan namelijk plaats. Casper van Woerkom, voorzitter van de organisatie, Agrarische Jongeren Wieringermeer, heeft er weer zin.

Casper vertelt: “Ik zit nu in mijn vierde jaar als bestuurslid van de AJW en heb begin dit jaar Bart Hotting opgevolgd als voorzitter. Met het bestuur organiseren we ieder jaar van november tot maart een maandelijkse ledenavond. Hier nodigen we altijd 2 sprekers uit die ons wat over een actueel onderwerp komen vertellen. En we organiseren natuurlijk om het jaar Trekkertrek Wieringermeer! In de jaren dat er geen Trekkertrek is, organiseren we een zomer – en winteruitje voor de leden. In een normaal jaar komen we zo’n 10 keer samen om de ledenavonden en uitjes voor te bereiden. In de maanden voor Trekkertrek komen we om de 2 weken bij elkaar om alles voor te bereiden, zodat de opbouw, en het evenement zelf soepel verloopt.

Ons bestuur bestaat uit 8 leden, met een termijn van 5 jaar. Zo zorgen we dat er genoeg vernieuwing in het bestuur blijft. Momenteel bestaat het bestuur uit: Jan Appelman, Timo Beetsma, Martijn ten Have, Thomas Groot, Anouk Hoornsman, Ruben Wisse, Nellien Koedijk en ikzelf. Tijdens Trekkertrek worden we ook bijgestaan door de 2 bestuursleden die dit jaar zijn afgetreden: Bart Hotting en Jari Wiegersma en de Trekkertrek-commissie (Wouter Reijers en Jacob van der Zaag). Zij hebben veel ervaring met het organiseren van het evenement omdat ze of zelf bestuurslid zijn geweest of al jaren actieve vrijwilliger zijn. Zij helpen ons veel met de voorbereiding, zoals het maken van de planning, sponsoren regelen en meedenken over problemen.

Iets over de geschiedenis van Trekkertrek. De eerste editie vond plaats in het jaar 2000 ter ere van het 12,5-jarig bestaan van de club. Ik weet niet zeker of het al vanaf het begin af aan al om het jaar georganiseerd werd. Als dit wel het geval is, zou dit de 11e editie zijn. Trekkertrek wordt dit jaar op dezelfde locatie gehouden als vorig jaar, op het terrein van de Wieringermeerruiters en Peter de Jonge. Daarvoor waren we altijd welkom op Robbenplaat of het terrein van HGG. En ik weet dat het ooit georganiseerd is op het land van de voormalige Oostwaardhoeve aan de Nieuwesluizerweg. We zijn erg blij dat we hier weer terecht kunnen. Afgelopen editie had het helaas veel geregend waardoor het land een grote chaos was geworden. Dit hebben we natuurlijk na Trekkertrek netjes opgeknapt en gelukkig kunnen er we dit jaar weer terecht. Peter had er zelfs al rekening mee gehouden. De plek waar de banen liggen zijn niet gewoeld zodat ze hard blijven, helemaal super! Dit jaar hopen we op mooier weer!

Het evenement kan niet zonder vrijwilligers. De vorige editie hadden we er in totaal 48! Dankzij hun bijdrage is Trekkertrek altijd zo’n groot succes. We zijn altijd 2 dagen aan het opbouwen, de dag zelf en 1 dag afbreken en opruimen. Veel vrijwilligers helpen alle dagen, anderen 1 dag. We zijn met allemaal even blij! Op de dag zelf heeft ieder bestuurslid zijn eigen groepje vrijwilligers, met ieder zijn eigen taken. Van trekkers ophalen tot de catering, we kunnen de hulp goed gebruiken. En, niet onbelangrijk, een paar weken na het festijn organiseren we altijd een barbecue om de vrijwilligers te bedanken.

Nog even een korte uitleg. Tijdens Trekkertrek gaan boeren, en iedereen die van trekkers houdt, de strijd aan om de eindstreep en dus een FULL PULL te behalen. Het is de bedoeling dat je met je trekker een sleepwagen over een baan van 100 meter trekt tot de finish. Deze wagen wordt iedere meter zwaarder waardoor het steeds moeilijker wordt om vooruit te komen. Er zijn verschillende klassen, waardoor er steeds vergelijkbare trekkers qua gewicht en pk’s tegen elkaar strijden. Daarnaast is er een speciale dames- en een pick-up klasse. Dit wordt afgewisseld met de PolderPower klasse. Hierbij kruisen opgevoerde trekkers tot 7,5 ton, met een hoop gebrul en rook, de degens. Het is prachtig om te zien hoe deze deelnemers proberen het maximale uit hun trekker te halen. Dit is niet zonder risico, soms vragen ze meer van hun trekker dan deze kan leveren. Dat maakt het extra spannend. Ook worden er de hele dag door demo’s gereden door tractorpullingtractoren en vrachtwagens.

Het festijn is voor jong en oud. Voor de jonge trekkerliefhebbers staan springkussens, een zandbak en een traptrekker racebaan klaar. Er is ook een mechanisatieshow, hier krijgen onze sponsoren de kans om hun machines neer te zetten. Prachtig om te zien! Ook staat er weer een grote tent met catering van Café bij de Buren en BGK-snacks. Zo gaan we er weer een mooie dag van maken!

Tip: kom zoveel mogelijk op de fiets i.v.m. de verwachte parkeerdrukte. We beginnen op 9.00 uur en de entree is uiteraard gratis. Tot ziens allemaal!

Laat meer zien
Back to top button