Lokaal nieuwsNieuws

Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht herdenkt oorlogsslachtoffers Hollands Kroon

WIERINGERWERF – Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt dit herdacht. Zo ook de Holocaustslachtoffers uit Hollands Kroon met het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht. Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.  Het is van 24 januari tot en met 2 februari te zien in Wieringerwerf aan het Terppad bij het oorlogsmonument. Het is dagelijks tot 22.00 uur te bezoeken.

De 104.000 stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Hollands Kroon zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Het kunstwerk staat symbool voor de impact van de Holo­caust. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben stenen als inspiratiebron gebruikt. Deze zijn belangrijk in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur. De lichtgevende stenen lichten om de paar seconden op en zie je daarna weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 190 Nederlandse gemeenten deelnemen, waaronder Hollands Kroon. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Burgemeester Rian van Dam onthult het tijdelijke holocaust monument Levenslicht op 27 januari om 17.00 uur aan het Terppad in Wieringerwerf (bij het oorlogsmonument). U bent van harte welkom.

Laat meer zien
Back to top button