Lokaal nieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Symposium over geweld tegen vrouwen op 25 november in de Cultuurschuur

WIERINGERWERF – In Nederland maakt 45 procent van de vrouwen lichamelijk of seksueel geweld mee. Het geweld is er in allerlei vormen: in het gezin, online, onder collega’s, bij sportverenigingen of op school. Geweld klinkt groots en ver weg, maar denk ook aan psychisch geweld. Helaas gebeurt dit veel vaker dan we denken. Tijd voor bewustzijn én actie om geweld tegen vrouwen te bestrijden.

‘Geweld tegen vrouwen is op geen enkele manier normaal’
Wethouder Mary van Gent vertelt: ‘Geweld tegen vrouwen is een probleem én taboe. De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt doet hiervan geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen of bang zijn om niet serieus genomen te worden. Denk aan lichamelijk, seksueel of emotioneel psychisch geweld. Het is tijd dat we dit naar buiten brengen, erover praten en we beseffen dat geweld tegen vrouwen op geen enkele manier normaal is. Daarom doen we mee aan Orange the World. Hiermee geven we deze vrouwen een stem en geven we een signaal af aan iedereen dat geweld tegen vrouwen niet oké is, in welke vorm dan ook.’

Op maandag 25 november is het de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en daarom de aftrap van de ondersteunende campagne ‘Orange the World’. Oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle en zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Hollands Kroon steunt deze campagne. De Cultuurschuur in Wieringerwerf en het kantoor van de gemeente Hollands Kroon aan de Burgemeester Mijnlieffstraat worden daarom oranje verlicht van maandag 25 november tot dinsdag 10 december. Ook organiseren we op 25 november het symposium Orange the World in de Cultuurschuur in Wieringerwerf.

Tussen 16.00 en 19.00 uur hebben we een programma met de volgende onderdelen:

  • Informele borrel. Hier kunnen werkgevers, inwoners en organisaties elkaar vinden om te kijken wat zij voor elkaar kunnen betekenen.
  • Ontsteking oranje licht door wethouder Mary van Gent buiten bij de Cultuurschuur.
  • Gesprek tussen twee ervaringsdeskundigen die hun verhaal en boodschap met ons delen.
  • Spreker vertelt over feiten en cijfers.
  • Panelgesprek tussen professionals o.a. uit de zorg en het onderwijs over hoe om te gaan met dit onderwerp en hoe kunnen we van elkaar leren, elkaar versterken en tot oplossingen komen.

U kunt op elk moment binnenlopen. Rond 18.00 uur is een buffet geregeld voor de aanwezigen. We hopen uiteraard dat u erbij bent, zodat de bewustwording zo groot mogelijk wordt verspreid en we samen geweld tegen vrouwen weten terug te dringen!

Laat meer zien
Back to top button