GeschiedenisLokaal nieuwsNieuws

Sgraffito’s in de Cultuurschuur krijgen opknapbeurt

WIERINGERWERF – Afgelopen week zijn de sgraffito’s in de Cultuurschuur bijgewerkt door Ted Verhulst, Anneke Lont en Janneke de Regt. Op de balustrade zijn een tiental sgraffito’s van de hand van  kunstenaar Jan Goeting en stammen uit 1955. Deze werken verbeelden de ontwikkeling van de Wieringermeer van 1930 tot en met 1955.

Een Sgraffito is een decoratieve afwerking waarbij meerdere gekleurde minerale (sier)pleisterlagen over elkaar worden aangebracht, die aan de hand van een ontwerp worden uitgekrabd. Het woord Sgraffito is afkomstig van het Italiaanse woord sgraffiare, dat krabben betekent. Hierdoor ontstaat een kleurrijke decoratie, die afhankelijk van de dikte van de aangebrachte pleisterlagen en het aantal over elkaar aangebrachte pleisterlagen een bijzondere dieptewerking krijgen.

Het gewenste ontwerp moet in relatie tot het totale oppervlak uitgekrabd kunnen worden alvorens de lagen geheel zijn verhard. Deze techniek grijpt terug op één van de eerste uitingen van de mens in zijn grotwoningen. Voorbeelden daarvan zijn nog steeds overal te vinden, al worden ze tegenwoordig goed beschermd tegen de aanwezigheid van toeristen. En dus ook heel dichtbij in de polder hebben we een tiental mooie sgraffito’s te bewonderen.

Jan Goeting
Johannes Gottfried (Jan) Goeting wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School, was een Nederlandse kunstenaar, portretschilder en docent aan de Vrije Academie en de Koninklijke Academie in Den Haag. In de oorlogsjaren bezocht Goeting de Akademie van beeldende kunsten in Den Haag. Hij exposeerde in de bloeitijd van kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio, waar hij ook lid van was. Als kunstenaar maakte hij talloze gevelstenen, monumentale keramische objecten en mozaïeken, zowel in Den Haag en Wassenaar als daarbuiten. Hij stond ook bekend als portretschilder en portretteerde veel vooraanstaande personen en kunstenaars, zoals Prinses Beatrix en Prinses Christina (voor het nationaal geschenk aan koningin Juliana in 1976), Victorine Hefting en Annet Nieuwenhuijzen. Exposities van zijn werk vonden plaats in vele Europese landen, het Midden-Oosten en in de Verenigde Staten.

Laat meer zien
Back to top button