BedrijvennieuwsLokaal nieuwsNieuws

Rotary Wieringerland en Midtex al 25 jaar partners

‘De feestvarkens Johan Hendrikse en René Wolters tonen de cheques voor het goede doel bij hun nieuwe kunstwerk’ – Foto: De Meerpeen / Alexander Bügel

MIDDENMEER – Op Wieringen en in de Wieringermeer zijn de kledingacties van de Rotary Wieringerland al enkele decennia een begrip. Want zeg nou zelf, wie herinnert zich de gele bakken in de dorpen nou niet? De bakken maken ook al bijna 30 jaar deel uit van het straatbeeld op Wieringen en in de Wieringermeer. Net als bij alles heeft ook de kledinginzameling door de Rotary Wieringerland ergens zijn oorsprong gevonden. Afgelopen woensdag werd bij een bijeenkomst van de Rotary bij Midtex in Middenmeer stilgestaan bij dat stukje geschiedenis en de kansen die dat heeft geboden voor de vele goede doelen die met het ingezamelde geld konden worden ondersteunt.

‘In de begin jaren deden de leden van de Rotary aan ‘hap-snap’ acties om aan geld te komen voor de ondersteuning van maatschappelijke doelen.’ schetst oud Rotary lid van het eerste uur Jur de Wit het beeld van destijds. Er werden dingen gemaakt en die werden verkocht om aan inkomsten te komen. Maar dat veranderde na een bezoek bij de Rotary op Texel. Die hadden zich namelijk al enkele jaren voorzien van een goede geldstroom door het inzamelen van kleding. Deze kleding werd verkocht via de zak van Max, een initiatief van moppentapper Max Tailleur. De opbrengsten werden dan verdeeld tussen de stichting van Max Tailleur en de Rotary Texel. ‘Dit was een constructie waar wij ook wel wat in zagen’ vervolgt de Wit zijn verhaal. ‘Dus bij de eerste vergadering werd de vraag gesteld ‘Wie kent Max Tailleur?’. Deze vraag bleek makkelijker te beantwoorden dan in eerste instantie werd gedacht. Mart Seijbel, geboren Amsterdammer en destijds chef Nieuwsdienst bij De Telegraaf, was lid van de plaatselijke Rotary en kende Tailleur goed en was tevens bereidt om het gesprek aan te gaan. Medio jaren tachtig hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden tussen Mart Seijbel en Max Tailleur wat uiteindelijk heeft geresulteerd dat Rotary Wieringerland in 1988 de rechten verkreeg om op Wieringen en in de Wieringermeer kleding in te zamelen.

Het waren de contacten van Seijbel met Tailleur die ervoor zorgden dat de kledinginzameling op Wieringen en in de Wieringermeer op gang kwam en niet zonder succes. Toen de zak van Max stopte moest er gezocht worden naar nieuwe manieren om de ingezamelde kleding om te zetten in klinkende munt. In eerste instantie werd er een bedrijf in Medemblik gevonden die de kleding van de Rotary afnam. Enkele jaren later stapten er twee jonge snuiters naar het bestuur van de Rotary Wieringerland met de vraag of men voortaan de kleding niet aan hen wilden verkopen. Die jonge snuiters waren Johan Hendrikse en René Wolters die net samen het bedrijf Midtex in Middenmeer waren begonnen. En zo geschiedde.

‘René Wolters geeft een rondleiding door het bedrijf’ – Foto: De Meerpeen / Alexander Bügel

Inmiddels is men 25 jaar verder en worden de ingezamelde kledingstukken nog steeds bij Midtex aangeboden. Het is iets wat bijna vanzelfsprekend is.  En daaraan refereerde voorzitter Dick van Wieren met zijn openingswoorden: ‘Je weet pas wat je hebt, als je het niet meer hebt’. Dit deed hij op een avond waarop de partners aanwezig waren. De partners van de Rotaryleden, maar ook de partners waarmee de Rotary veelvuldig te maken heeft. Dick van Wieren benadrukte met zijn woorden dat het goed is om stil te staan bij de waarde van hetgeen we hebben. En dat deed men woensdagavond door het 25-jarig jubileum te vieren tussen de Rotary Wieringerland en Midtex. Door de samenwerking tussen die partijen was het mogelijk om aan meer dan 500 goede doelen en initiatieven een stukje financiële steun te geven. En daar moet je bij stilstaan en dat deed men ook.

Johan en René hadden allebei een wens voor een bijdrage aan een goed doel. René wilde graag een donatie doen aan KiKa en Johan aan de stichting Ronald McDonald. Uit handen van voorzitter Dick van Wieren ontvingen beide mannen een check van
€ 1250,00 voor hun goede doel. Maar de feestvreugde was nog niet voorbij. Midtex ontving van de Rotary ook een blijvende herinnering. Een kunstwerk van staal en stof waarin het recyclingsteken is vereeuwigd. Het teken wat symbool staat voor de activiteiten rondom de kledinginzameling. Op zaterdag 9 november zal de Rotary Wieringerland weer huis aan huis kleding ophalen voor het goede doel. Zet de kleding die u niet meer gebruikt om iets voor 10.00 uur in dichte zakken langs de weg. Dan worden de zakken gedurende de dag opgehaald. Dit geldt voor heel Wieringen en de Wieringermeer, dus ook alle buitenwegen.

Laat meer zien
Back to top button