Er op uitExpositiesLokaal nieuwsNieuws

Rondje polder in de Cultuurschuur

WIERINGERWERF – Tien jaar geleden werd het voormalige gemeentehuis van de Wieringermeer door een leger van enthousiaste vrijwilligers omgebouwd tot sociaal cultureel centrum voor de regio.

Nu, tien jaar later, biedt het gebouw onderdak aan vele verenigingen en start-ups
en vinden er in de Theaterzaal en het Filmhuis allerlei voorstellingen plaats.
De fraaie hal , in typische wederopbouw-stijl, biedt voorts gelegenheid voor
maandelijks wisselende exposities; in juni en juli van dit jaar is de beurt aan de dames van Schilderclub Kroonwaard uit Middenmeer.

Op de gaanderij boven de centrale hal geeft een tiental sgraffito’s een mooi beeld van het ontstaan van deze Zuiderzeepolder. Jan Goeting was de kunstenaar die met deze techniek van krabben in verschillende cementlagen in 1955 zijn kijk gaf op de geschiedenis. Deze sgraffitos vormen nu de basis voor een digitale presentatie in het recent geopende bezoekerscentrum Rondje Polder waarin het verhaal wordt verteld van de geschiedenis van de jonge polder, een geschiedenis die toch al al weer bijna 100 jaren telt. Op 10 tv schermen wordt de relatie getoond met de sgraffitto’s: van de vroegste geschiedenis van het huidige IJsselmeer via de plannen van Dr.Ir. Lely tot aan de eerste oogst in 1932. Natuurlijk mag de toch zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, de inundatie van april 1945, niet ontbreken. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.30 uur in het weekend openen we van 10.00 uur tot 16.00 uur. De entree is gratis en als er nog koffie in de kan zit is die ook gratis. Het adres is De Cultuurschuur Loggersplein 1 Wieringerwerf

Laat meer zien
Back to top button