Lokaal nieuwsNieuws

Rijkswaterstaat gaat zonneparken langs de A7 ontwikkelen

MIDDENMEER – Het Rijksvastgoedbedrijf is voornemens om in de tweede helft van 2020 een openbare inschrijving te starten voor de ontwikkeling van een viertal zonneparken gesitueerd op en nabij knooppunten langs de A7 in Noord-Holland. De toekomstige exploitant krijgt een gebruiksrecht om op de gronden zonnepanelen te plaatsen. Het Rijksvastgoedbedrijf bereidt deze openbare inschrijving voor samen met Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het project Zon langs de A7 is onderdeel van het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op Rijksgrond’. Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland werken sinds eind 2018 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen in het pilotprogramma. In dit programma wordt onderzocht en geleerd hoe rijksgrond zo optimaal mogelijk en met maatschappelijk draagvlak kan worden ingezet voor het opwekken van hernieuwbare energie. Met het beschikbaar stellen van areaal geeft het Rijk een belangrijke invulling aan de rijksbrede doelstellingen van het SER-Energieakkoord en het Klimaatakkoord.

Een eerste stap in dit proces is een marktconsultatie om nadere informatie te ontvangen, met doel het project op een goede manier in de loop van 2020 in de markt te zetten. De doelgroep van deze marktconsultatie bestaat primair uit marktpartijen die ervaring hebben met het ontwikkelen, financieren, exploiteren, bouwen en onderhouden van grondgebonden zonneparken. Ook andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om aan de marktconsultatie deel te nemen. De werkwijze en aanpak van de marktconsultatie wordt in hoofdstuk 2 van het marktconsultatiedocument nader toegelicht.

Laat meer zien
Back to top button